След тригодишно прекъсване командването на Военноморския флот отново пристигна в Русе, за да отдаде почит към люлката на морячеството, където през 1879 г. е създадена Дунавската флотилия. Тъй като вчера бе ден на национален траур, предвиденият концерт на представителния оркестър на ВМС бе отменен. При поднасянето на венците на Паметника на моряка с едноминутно мълчание бе почетена паметта на жертвите в рудник „Ораново“ и всички загинали в бой моряци.
По-рано контраадмирал Румен Николов получи от кмета Пламен Стоилов почетна значка „Русе“ и представи новостите в организацията и оборудването на флота, като отдели специално внимание на обучението на морски офицери във ВМУ-Варна.
В неделя ще бъдат връчени тържествено офицерските пагони на випуск 2013 и мога да ви уверя, че нито един от тях не отива на трудовата борса, а направо във флота, каза контраадмирал Николов. Той покани русенци - организирани детски групи и екскурзианти, да посетят военната база във Варна и да разгледат действащи бойни кораби. С това отклони за пореден път възможността Русе да получи излязъл от употреба военен кораб, който да се превърне в музеен експонат и туристическа атракция.