Десетки миряни и духовници се събраха в катедралния храм „Св. Троица“, за да почетат паметта на основателя на Ивановската скална обител и първи български патриарх св.Йоаким I. Архиерейска света литургия отслужи по този повод Русенският митрополит Наум в съслужение със свещеници. По същото време във Велико Търново митрополит Григорий също отслужи света литургия, посветена на Йоаким. 
Това поставя началото на националните чествания на духовния подвиг на светеца, които организира комитет, председател на който е директорът на Историческия музей проф.Николай Ненов. 
Според историка от русенския музей Евгени Георгиев, изследовател на средновековния период, за съжаление, свети Йоаким все още е непознат за българското общество и по-скоро остава в забвение. От обикновен монах той се превръща в духовен наставник на българския владетел. Негова е и основната роля България да тръгне по пътя на прекратяването на унията с католически Рим и да се върне отново към светото православие, припомни владиката Наум. 
Честването на 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра „Св. Архангел Михаил“, дал началото на известните днес Ивановски скални църкви, предвижда много религиозни и светски събития до края на годината.