България за пръв път гласува на избори за Европейски парламент през 2007 г. Те се провеждат на 20 май същата година, броени месеци след като страната става пълноправен член на Европейския съюз на 1 януари 2007 г.

2007

Това са частични избори за Европейския парламент, тъй като те се провеждат освен в България и в още една новоприсъединена страна – Румъния. След края на мандата на текущия парламент, който започва през 2004 и приключва през 2009 г., трябва да се проведат нови избори.

В първите евроизбори участват 14 партии и коалиции, а също така и двама независими кандидати. Право на глас имат 6 741 000 души, които са включени в предизборните списъци. За разлика от други видове избори на тези е определено, че ще могат да участват само граждани, които поне 60 дни от последните 3 месеца имат постоянен и настоящ адрес в България. Заради това условие в предварителните списъци не са включени 232 800 души, 185 000 от които български изселници в Турция. Две от партиите в управляващата коалиция – ДПС и БСП - са против решението на изборите да се ограничи правото на глас на българските граждани чрез въвеждането на принципа на отседналост.

Избирателната активност е около 28.60%. За евродепутати са избрани: 1. от ГЕРБ - 5: Душана Здравкова, Владимир Уручев, Николай Младенов, Петя Ставрева, Румяна Желева ; 2. от БСП - 5: Кристиан Вигенин, Илияна Йотова, Атанас Папаризов, Маруся Любчева, Евгени Кирилов; 3. от ДПС - 4: Филиз Хюсменова, Мариелка Баева, Метин Казак, Владко Панайотов; 4. от Атака - 3: Димитър Стоянов, Славчо Бинев, Десислав Чуколов; 5. от НДСВ - 1: Биляна Раева.

2009

През 2009 България изпраща 17 представители в Европейския парламент, като от декември същата година техният брой нараства на 18. Изборите се провеждат на 7 юни 2009. За първи път е премахната забраната за политическа агитация в деня преди вота.

Избирателната активност е около 37.49%. За евродепутати са избрани: 1. от ГЕРБ - 5: Румяна Желева, Владимир Уручев, Илиана Иванова, Емил Стоянов, Мария Неделчева; 2. от БСП - 4: Ивайло Калфин, Илияна Йотова, Кристиан Вигенин, Евгени Кирилов ; 3. от ДПС - 3: Филиз Хюсменова, Владко Панайотов, Метин Казак; 4. от Атака - 2: Димитър Стоянов, Славчо Бинев; 5. от НДСВ - 2: Меглена Кунева. Антония Първанова; 6. от Синята коалиция - 1: Надежда Михайлова.

При влизане в сила на Договора от Лисабон за изменение на Договора за Европейския съюз и на Договора за създаване на Европейската общност, подписан на 13 декември 2007 г. в Лисабон , броят на членовете на Европейския парламент от България се увеличава на 18. Последният мандат получава "Синята коалиция", представена в Европейския парламент с най-голям неоползотворен остатък. В съответствие с това по-късно, след декември 2009 г., осемнадесетият избран от България евродепутат става Светослав Малинов.