Европейският университетски институт и Центърът за перспективни изследвания "Робер Шумaн" създадоха сайт, който би помогнал на всеки европейски гражданин да определи за коя партия да гласува на предстоящите избори за Европейския парламент.

Сайтът euandi (ЕС и аз) предлага на посетителите си 30 твърдения, свързани с основни сфери от политическата и икономическата сфера. Включени са и актуални твърдения около миграцията, абортите и евтаназията.

Всяко от тях има по четири възможни отговора, които съответстват на определена степен на съгласие („напълно съгласен“, „съгласен“, „неутрален“, „несъгласен“ и „напълно несъгласен“).

След като се съгласите или отхвърлите всяко от твърденията, ще трябва да определите кои теми са важни и кои маловажни за вас. Накрая ще трябва да определите по скалата от 1 до 10 доколко е вероятно да гласувате за определена партия.

Българските партии, включени в теста, са ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака", НФСБ, Реформаторският блок, "България без цензура" и АБВ.

Накрая сайтът представя във формата на диаграма съответствието между избирателя и съответната партия.

Всеки потребител може да направи теста не само за България. Той е достъпен и на английски освен на официалния език в съответната държава. Във всеки тест има и по един регионален въпрос.

В българския вариант той е свързан с протестите срещу кабинета, в датския – за членството на държавата в ЕС, а в румънския – за корупцията.