Избирателните секции за европейските избори отвориха врати тази сутрин в Холандия към 7,30 ч местно време, поставяйки началото на вота, който трябва да определи 751 депутати в Европейския парламент в идните пет години.

На изборите, които ще продължат четири дни в 28-те държави членки на ЕС, евроскептиците и популистите вероятно ще постигнат исторически резултати в редица ключови държави членки. Такива са Великобритания и Холандия, единствените страни, които ще гласуват днес. Избирателните секции ще отворят врати във Великобритания към 6 ч по Гринуич.

Въпреки че европейците не гласуват в един ден в различните държави членки на ЕС, резултатите ще бъдат обявени едновремнно във всички страни след затварянето на избирателните секции в Италия в неделя в 21 ч по Гринуич.

Но в някои държави като Холандия ще бъдат публикувани екзит полове. "Мисля, че е много важно да се гласува, защото лично аз вярвам в обединена Европа", заяви пред Франс прес 64-годишната чиновничка Маря Билевелд, която беше първата гласувала на гарата в Хага. "Ако сте срещу Европа, значи не разполагате с добра информация", допълни тя.

"Вярвам в Европа, но смятам и че има твърде много правила, идващи от Брюксел", каза от своя страна 63-годишната Маргрит де Йонг, която гласува на път за работа. Партията на свободата на антиислямския и евроскептичен депутат Герт Вилдерс водеше в социологическите изследвания в Холандия, следвана от либералите на премиера Марк Рюте и центристите от Д66.

Герт Вилдерс се съюзи с френския Национален фронт на Марин Льо Пен за европейските избори. Той се надява да обедини и другите евроскептици като британците от ЮКИП на Найджъл Фараж след изборите, за да създадат паневропейско движение, целящо разрушаването отвътре на "брюкселското чудовище".