Кестените в Русе масово умират. Десетки дървета са напълно изсъхнали, а много други - частично. Процедурата по премахването на опасните дървета обаче е бавна. Само един пример - във вторник миналата седмица на ул. „Асен Златаров“ някой беше поставил табелка, че ще се сече изсъхнал кестен, а с друга предупреждаваше собственик на автомобил да го премести на безопасно място до 9 часа в сряда, но опасното дърво бе отрязано в понеделник - седмица след предупреждението.
По информация от Общината на ул. „Асен Златаров“ в района към „Александровска“ 64 е одобрена санитарна резитба на кестените и на изрязване на клоните, надвиснали над платното. Становището е още от 2 октомври миналата година и е било изпратено за изпълнение на „Адис Калинов“. Според обяснението на чиновниците забавянето идва от това, че фирмата маха приоритетно опасните дървета и затова в другите резитби има изоставане.
Проблемът с русенските дървета и особено с кестените, които вече са над 40-50-годишни, е сериозен.  Кметът Пламен Стоилов съобщи, че ако се наложи, Общината е готова да привлече специалисти от Лесотехническия университет, за да кажат от какво точно страдат дърветата в Русе. През тази година 1612 дървета са били обработени с препарат против кестенов молец. Пръскането е извършено в двата русенски парка и по 15 различни улици.
Най-тревожно е състоянието на кестените по ул. „Борисова“. Макар че вече няколко пъти са поливани, повечето от тях са изсъхнали и при силен вятър могат да причинят инциденти, каза кметът. Затова те ще бъдат приоритет.
Затова в понеделник беше сформирана тричленна комисия, която ще огледа дърветата по улиците „Борисова“, „Плиска“, „Доростол“ и в Парка на възрожденците. По преценка на експертите ще бъдат премахнати опасните видове, а наесен се предвижда да се засадят нови, обясни зам.-кметът Свилен Иванов.
Според Пламен Стоилов масово растителността в Русе се нуждае от санитарна резитба и обновяване, защото е доста стара. Той коментира, че който спечели новата обществена поръчка за поддръжка на зелените площи, ще има ангажимента постоянно да следи и за състоянието на дърветата.
По данни на администрацията през юли по приемо-предавателни протоколи са отсечени 23 изсъхнали дървета, от които 5 овощни и 18 декоративни, потенциално опасни. Освен това има и аварийно премахнати единични бройки. На мястото на отсечените дървета по „Борисова“, „Александровска“, „Доростол“ и „Съзлийка“ през пролетта са засадени 46 нови вида.