Грамадните кестени в началото на улица „Борисова“, една от зелените гордости на Русе, са затрупани с пясък, фугираща смес и строителни отпадъци. С просто око се вижда, че работниците, които правят ремонт на тротоарите и поставят плочките, са замитали наедро всичко излишно направо в и без друго оскъдните пространства около дънерите на дърветата. Някъде покрай стволовете на кестените са нахвърляни и големи парчета от плочки или от бордюри. Ако тези прахоляци, които по модерните технологии се изсипват между плочките и се очаква, че при първия дъжд те ще ги споят и стегнат завинаги, какво да си мислим, че ще направят при същия този първи дъжд същите тези смеси с дърветата, питат се русенци. Те са обезпокоени от това, че заради небрежността и непукизма на работниците могат да погинат десетки десетилетни дървета, които всяка пролет разцъфват и се превръщат в естествен романтичен декор за града. Не стига че купчините с фугиращи пясъци на много места са оставени да си стоят така на тротоарите и ветровете и гражданите с обувките си ги разнасят, ами сега да станем свидетели и как умират дърветата, нервират се русенци. 
По прясно положения асфалт на тротоара от кръстовището на улиците „Рила“ и „Борисова“ положението е още по-трагично. Там асфалтът е слаган щедро, юнашки и без мяра. Така че на повечето от големите кестенови дървета са оставени буквално килийки - с по десетина сантиметра пръст околовръст. Върхът на безобразието е едно сравнително младо дръвче, все още подпряно с летвичка, което е асфалтирано тотално. Без каквато и да било възможност да диша. 
„Да, така е! Прави сте и вие, прави са и гражданите да се възмущават“, каза в отговор на запитване на „Утро“ директорът на дирекция „Екология“ Георги Игнатов. Виждам това и аз, тъй като обикалям града постоянно, казал съм на колегите, че трябва да се вземат мерки, но си има хора, които контролират строителните обекти, добави той. 
Всичко това ще бъде изчистено, гарантирам ви това! - увери главният архитект на Русе Живка Бучуковска. „Да, така е, и ние също виждаме това засипване на дърветата, така е не само по „Борисова“, и по другите улици, където върви ремонтът - по „Славянска“, по „Баба Тонка“... Пуснали сме предписания и ви уверявам, че няма да приемем работата накрая, ако не се изчистят пространствата около дърветата и не се постави хумус. Ще се изреже и ще се отстрани и асфалтът, който сега е положен върху кестените. За мен зелената система на града е особено ценна и няма как нито аз, нито колегите ми да допуснем унищожаването на дърветата“, каза арх.Бучуковска. И повтори: „Гарантирам ви, че дърветата ще живеят!“.