Барселона ще може да купува и продава играчи това лято, след като ФИФА отмени забраната за трансфери на клуба.

На испанските гиганти им бе издадена забрана за 14 - месеца, след като бе установено, че са нарушили правилата за сключване на договори с международни играчи под 18-годишна възраст, напомня Би Би Си.

Санкцията беше наложена заради груби нарушения на правилата за привличане на десет чуждестранни футболисти под 18-годишна възраст, картотекирани и играли за клуба между 2009 и 2013 г. Освен това клубът беше глобен с 369 хиляди евро.

Апелативната комисия към ФИФА обаче реши да отмени временно забраната, тък като "не изглежда вероятно да бъде взето решение преди началото на следващия трансферен прозорец, който започва на 1 юли", се казва в официалното съобщение на ФИФА.

"Председателят на апелативната комисия Лари Мюсенден уверява, че ще бъдат приложени всички подходящи и адекватни процедури по обжалване и в същото време, че всички права на клуба ще бъдат спазени", добавят от Международната футболна федерация.

Решението на ФИФА слага край на спекулациите около това дали Барселона ще може да привлече младия германски вратар на Борусия (Мьонхенгладбах) Марк-Андре тер Стеген. Сигурно ново попълнение е хърватинът Ален Халилович от Динамо (Загреб), който има предварителен договор.

Барселона вече изрази намерение да да обжалва и пред Спортния арбитражен съд в Лозана, ако жалбата пред апелативната комисия на ФИФА не бъде одобрена.