Въпреки скандала с ЕГН-тата, от който стана ясно, че системата за проверка участвали ли сме в партийни подписки трябва да бъде подсилена, Централната избирателна комисия (ЦИК) обмисля още една възможност за справки на сайта си. Този път - гласували ли сме изобщо, пише Клуб Z, позовавайки се на членове на ЦИК. Идеята е имената на всички, представили валиден документ за самоличност и пуснали бюлетина в тъмната стаичка, да бъдат въведени в електронен регистър. Така всеки ще може да провери отчетен ли е бил вотът му, ако е гласувал, както и дали ако не е, някой не го е направил вместо него.
В системата, разбира се, няма да бъдат въведени данни и за това за коя партия сме гласували.
Според някои от членовете на ЦИК подобно нещо е напълно възможно да бъде направено малко след вота на 25 май и не би трябвало да има технически затруднения.
Междувременно отношенията между ЦИК и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) все още са в точката на замръзване.
Комисията за личните данни поиска от ЦИК да въведе допълнителни защити, тъй като в момента справката дали сме участвали в подписката "за" регистрация на някоя партия позволява това да се прави само с ЕГН. Така всеки, който разполага с чужд единен граждански номер, може да провери дали лицето симпатизира на някоя определена формация.
КЗЛД поиска всеки проверяващ да получава и личен код по всички възможни канали - чрез мобилен или стационарен телефон, факс, електронна поща, за да има гаранция, че всяко лице може да направи справка само за себе си.
Крайният срок да бъдат въведени тези защити изтече вчера, но вместо това от ЦИК поискаха от КЗЛД пояснения. Според тях предписанията на КЗЛД изискват събирането на трафични данни (кой от какво IP е влизал, с кого е комуникирал и пр.) и то на фона на скоро отменената европейска директива за запазване на трафичните данни.
От КЗЛД се опълчиха и казаха, че ще излязат с ново становище, но такова все още няма черно на бяло.