10-годишният Петър от Пазарджик не е обикновено дете. Момченцето има толкова задълбочени познания в областта на историята, че с готовност се изправи на дебат заедно с един от най-изтъкнатите ни представители в тази наука – директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, а арена на разговора им стана предаването "Дневен ред" по TV7.
От много малък имам интерес към историята. Още в предучилищна знаех кои са Хитлер и Сталин, разказа Пепи. Сякаш виждам себе си – от 6-7 годишен се интересувах от историята, допълни проф. Божидар Димитров.

10-годишното момче изказа и защити тезата, че в историята не трябва да се говори за прабългари. Не виждам смисъл в самото им наричане прабългари. Ние сме смесица от българи, траки и славяни, не сме някакви еволюирали българи, заяви Пепи, а професорът веднага подкрепи твърденията му.

Друго интересно мнение на детето е, че 681 г. не се е случило основаването на Българската държава. Това също беше потвърдено и подкрепено с доказателства от видния историк.

Малкият Пепи сподели и позицията си за Крим – и Севастопол, и Крим си имат герб и те имат пълното право да изберат дали да са част от Руската федерация или от Украйна.

Българската позиция по случая морално е правилна, защото ние сме насочени към европейското пространство, но най-правилната позиция винаги е неутралитет, категоричен е малчуганът.

В момента Великите сили искат да принудят Русия да изпълнява волята на Запада, понеже тя има две много важни суровини – петрол и газ, допълни още Петър.

Той заяви, че няма любим политик, симпатизира донякъде на "Атака", но категорично не е от тази партия.

Пожелавам ти да станеш първия професор по история в рода си – това каза проф. Божидар Димитров на малкия историк, като на драго сърце се съгласи да му стане ментор.

Пепи пък заяви, че няма намерение да става професор, а иска да бъде министър-председател на Република България.