Лекарите от Спешна помощ не са длъжностни лица, напомни Русенският окръжен съд и оправда брата на 23-годишния бивш полицай Николай Емануилов, който се самоуби през август миналата година.
През лятото на миналата година Николай причини лека катастрофа на ул. „Шипка“, заради която обаче работата му в полицията можеше да пострада. Затова той помолил брат си да даде кръв вместо него в Спешното, за да не се разбере, че е карал на градус. Братът се съгласил да го прикрие, но докато чакал на опашка в Спешното, пострадалият в катастрофата се усетил, че вместо истинския виновник кръв дава друг човек. Веднага сигнализирал доктора, а оттам сигналът стигнал и до колегите на Николай. Те все пак го тествали за алкохол и резултатът бил положителен. Часове по-късно полицаят скочи от 6 етаж и сложи край на живота си.
Срещу брат му обаче тръгна наказателно дело и той бе обвинен, че си е послужил незаконно с чуждите документи, за да заблуди лекаря от Спешна помощ при вземане на кръвна проба. Русенският районен съд го наказа с 1000 лева глоба през април т.г. При обжалването пред Окръжния съд обаче аргументите на защитата бяха признати: лекарите от Спешна помощ не са длъжностни лица по смисъла на закона, а текстът в НК изисква изрично да се направи опит за заблуда на „длъжностно лице“. И братът на нелепо загиналото ченге бе оправдан. Решението на РОС вече е в сила.