Габриела СТЕФАНОВА
Общински път във вилната зона Батмиш под Танкодрума по пътя за Николово наостри едни срещу други съседи. Причината се крие в три бетонни блока, които прекъсват трасето и го превръщат в забранена за преминаване зона за една част от собствениците на имоти. Освен това купчина чакъл и два забранителни знака са направили невъзможен достъпът до пътя от спускаща се към него пресечка.
До самоволното затваряне на пътя се стига, след като една част от хората със собствени средства настлали с трошен камък отсечката край своите вили, докато останалите отказали да се включат в блогоустройването.
Двама младежи, които отказаха да се представят, разказаха пред „Утро“, че за настилката на пътя били събрани 4500 лева. Според тях оплакващите се нямат основание, защото от техните имоти има излаз по същата улица, но в обратната посока - към Касева чешма. Казват още, че ако автомобилите от черния път свободно минават по тяхната настилка, особено при мокро време, тя много скоро ще се съсипе.
На възражението, че нямат право да затварят общински път, те имат контравъзражения - Общината няма грижа за нищо. Тук всичко си правим сами - обединяваме се в кооперации, сами си прокарваме ток, вода, зимата пак сами се опитваме със свои средства да разчистваме пътищата в района.
Отец Марин от русенския храм „Света Богородица“ също има имот на уличката и се е присъединил към настилането на пътя. Не е редно някои само да се възползват, без да участват, казва свещеникът и обяснява, че преди време сам насипал с камъни достъпа до своята вила и прокопал канал, за да не ги отнася водата.
Безспорно гражданите нямат право да преграждат общински път, но и тези, които харчат пари за подобряване на условията, също имат своите логични аргументи. Случаят съвсем не е частен. През последните години в почти всички крайградски вилни зони има целогодишно живеещи хора. Някои обитават малки постройки, но други са вдигнали завидни къщи. И битовите и комуникационни проблеми валят един след друг, защото раздаваните навремето по линията на т.нар. самозадоволяване имоти са извън регулация. Някъде има частична урбанизация, но това е по-скоро изключение. В Батмиш, за който става дума, пътища за достъп до имотите има, но те не са улици и не се асфалтират. Тук-там хората се самоорганизират и ги застилат с натрошени камъни, за да не затъват колите им в калта при дъждовно и снежно време. 
На практика в тези зони Общината не поддържа инфраструктура, няма организирано сметосъбиране, а през зимата - снегопочистване. Всеки се спасява самостоятелно, единствено при бедствени ситуации през зимата службите евакуират хора.
Бюджетът, с който разполагаме, не стига за градската инфраструктура, така че на този етап е невъзможно да инвестираме и във вилните зони, коментира кметът Пламен Стоилов. Той припомни, че такива са фактите от години и те важат не само за Русе, но и за всички български общини. Кметът обаче е категоричен, че никой няма право да се разпорежда с публична общинска собственост, каквато са пътищата в крайградските територии.