Съседски спор заради кучкарник предизвика проверки на множество институции и събра журналистически камери и микрофони в русенския квартал Средна кула. В имота, в който се намират около 20 домашни любимци, се отглеждат кучета за осиновяване в Германия. Според недоволни съседи обаче кучкарникът бил незаконен, което се оспорва от собственика му.
Собственикът на кучетата Свилен обяснява, че всички животни са ваксинирани, обезпаразитени, нахранени, имат чипове и получават всекидневни грижи. Сред тях няма бойни или расови породи. Мъжът казва, че в основата на дейността му е немска природозащитна организация, към която той е ангажиран. Работата му е да намира изоставени кучета, да се погрижи за тях и да им качи снимките в Интернет, където се търсят хора, желаещи да ги осиновят. Именно немската организация осигурява средствата за храна, медицински грижи и транспорт на животните. Обикновено животните са най-много 10-ина, но заради пандемията и забраната за свободно пътуване сега има 20-ина. В следващите дни част от тях предстои да заминат за Германия, където ги очакват новите им собственици. 
Съседът му, който е подал сигнала, разказва, че преди 5 години кучетата са нахапали негов роднина. Водени са били и съдебни дела. Допълнителното напрежение е заради изградения частен път, за който мъжът е вложил средства, а по думите му Свилен спирал така, че блокирал достъпа до имота и гаража му. Двамата имали конфликт по този въпрос отдавна. А шумът, който се вдига от кучетата, и опасността да стане някой инцидент вече прелели чашата на търпението му. 
Заради сигнала вчера започнаха проверки от страна на КООРС и ОДБХ, както и на неправителствени природозащитни организации. Резултатите се очакват до края на седмицата.