Пазаруването онлайн, освен че пести време на потребителите, крие и много опасности, които най-често са свързани със злоупотреби. Затова преди да пазарувате първо проверете от какъв сайт го правите, съветва Теодора Трифонова, експерт от Brain Workshop Institute.

В предаването Boom& Bust на телевизия и радио Bulgaria On Air тя посочи, че пазаруващият онлайн първо трябва да се убеди, че сайтът няма да изчезне на следващия ден и че търговецът законно се занимава с онлайн продажби. За целта потребителят следва да провери основна информация за търговеца на неговия сайт - какво е неговото име, адрес - електронен и физически, в коя държава е регистриран. Не по-малко важни са отзивите за дадения сайт за онлайн продажби, които могат да бъдат проверени във форуми, социални мрежи и други места за обратна връзка в мрежата, стана ясно от коментара на Теодора Трифонова.

Друг проблем при онлайн пазаруването е свързан с предоставяната характеристика на продуктите. Много често за даден продукт се „публикува една снимка и коренно различно описание под нея. "Впоследствие при получаване на продукта идва неприятният момент, в който разбирате, че вместо поръчаната чанта от естествена кожа сте получили такава от еко кожа. Важно е да знаем, че продуктът трябва да отговаря както на снимката, така и на описанието”, коментира Трифонова. Тя посочи, че в рамките на 7 дни след получаването на самия продукт, той може да се върне без обяснения.

„При пазаруването онлайн потребителят има право на рекламация,” коментира Трифонова и подчерта, че при връщането на продукта трябва се обърне внимание за чия сметка са разноските по рекламацията. "Има един деликатен момент, че разноските по връщане може да са за сметка на самия потребител, но това трябва да е упоменато на самия сайт”, каза експертът.

Тя подчерта, че връщането на стоки като книги, билети и музика е по-трудно, тъй като за тях се предполага, че могат да бъдат потребени преди момента на връщането им.

Трифонова посочи още, че от 13 юни тази година влизат в сила нови правила във връзка с нова директива на ЕС за защита на потребителите, които предвиждат увеличаване на срока за рекламация на 14 дни. Друга промяна е свързана с намаляване на срока за възстановяване на сумата по сметките на потребителите при отказване от продукта – на 14 дни при сегашните 30. В новите правила е заложено в посочената цена на продукта на сайта  да бъдат включени всички данъци такси.

Препоръката на експерта е винаги да се четат правилата за пазаруване, публикувани на конкретния сайт.

На въпрос как онлайн купувачът може да защити правата си при нелоялни търговски практики, Трифонова препоръча първо да се обърне към самия търговец. Тя посочи, че е от интерес на двете страни проблемът да се разреши. В търсене на правата си клиентът може да подаде жалба и към Комисията за защита на потребителите, коментира още Трифонова.