Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Цветан Цветанов, съобщиха от прокуратурата.

В хода на разследването по досъдебно производство, водено срещу Станимир Флоров (бивш директор на ГДБОП), са били събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов. Той е обвинен, за това че като министър на вътрешните работи, въпреки задълженията си произтичащи от чл.16 ал.1 от ЗСРС и чл. 175 ал.2 от НПК е отказал разпореждане за прилагане на СРС по досъдебно производство водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП – Велико Търново) – престъпление по чл. 288 НК, пр. 2 вр. чл. 26 НК.

При разследването на досъдебното производство, водено срещу Тодоров от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура – Велико Търново са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС. Тези искания са преценени като аргументирани и законосъобразни от Председателя на Окръжен съд – Велико Търново, поради което той е издал съответното съдебно разрешение за тяхното прилагане. Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР, за което исканията на наблюдаващия прокурор и разрешенията на председателя на Окръжния съд (за периода 26.08.2009 г. - 18.09.2009 г.) са предоставени на МВР. Цветан Цветанов, в качеството си на министър на вътрешните работи, съобразно ЗСРС и НПК е длъжен да издаде разпореждане за прилагане на СРС до СДОТО. Въпреки това си задължение, произтичащо от посочените текстове от ЗСРС и НПК той е отказал такова разпореждане. Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, Цветанов е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!". С това не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е осуетил наказателното преследване срещу три лица, тъй като е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин, обосновават се от прокуратурата.

От там посочват и че в специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им. Разследването по отношение на останалите лица продължава, уточняват още от държавното обвинение.

БГНЕС припомня, че на 24 юни 2013 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Цветанов. Прокуратурата съобщи, че в хода на разследването по досъдебното производство, водено срещу Станимир Флоров (бивш директор на ГДБОП), са събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов. По делото е установено, че при разследването по друго досъдебно производство, водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП – Велико Търново) от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура – Велико Търново са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС. Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР. Въпреки това си задължение, произтичащо от посочените текстове от ЗСРС и НПК, Цветан Цветанов (към онзи момент министър на вътрешните работи) е отказал такова разпореждане. "Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, г-н Цветанов е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!"", уточняват от прокуратурата. Запознати с разследването твърдят, че бившият МВР шеф е сложил чадър над Тодоров заради приятелството му с ексшефа на ГДБОП Станимир Флоров.

На 5 юли Цветанов се яви в следствения отдел на СГП заедно с адвокат Менко Менков от САК, където депозираха искане за отвод на водещите разследването следователи, след което си тръгнаха. Междувременно прокуратурата отказа да отведе следователките по делото за осуетяване на наказателно преследване. Наблюдаващият прокурор е отхвърлил искането като неоснователно, защото не са налице данни за предубеденост и заинтересованост на трите следователки от изхода на делото.

Тогава стана ясно и че бившият вътрешен министър е бил глобен със 100 лева от СДВР, защото е отказал да съдейства да му бъде извършена полицейска регистрация по реда на Наредба Iз-701, която той лично е подписал като министър. Аргументите на Цветанов са стъписващи – Наредбата противоречи на Конституцията, на Европейската конвенция за правата на човека и на Наказателно-процесуалния кодекс. От МВР уточнили, че един от аргументите за отказа бил, че в наредбата нямало текст, който да регламентира какво се случва, ако обвиняем, откаже да бъде регистриран.

Защитникът на Цветанов, адвокат Менко Менков обясни тогава, че Административният съд София-град е спрял предварителното изпълнение на полицейската регистрация на Цветан Цветанов.

Това е второ обвинение срещу Цветанов. Той вече е подведен под отговорност, че е допуснал безконтролно подслушване. Това разследване още не е приключило.