Социалната мрежа Фейсбук замириса на хлор и припомни на русенци ужаса от обгазяванията през 80-те години. Идеята е на дружество „Елиас Канети“, което е създало страницата Ruse-Giurgiu 1987, посветена на екопротестите в Русе.
На 28 септември 1987 г. няколо хиляди човека се събират пред Партийния дом в града, за да протестират срещу тровенето на въздуха с хлор от химическия завод „Верахим“ в Гюргево.
Страницата Ruse-Giurgiu 1987 има за цел да припомни тези събития и да прикани всички да се включат със споделяне на лични спомени, снимки и текстове.
Проследявайки събитията през 1987 г. и как протестите са били преживени, е от изключителна важност, имайки предвид факта, че медиите по онова време не са имали право да публикуват случващото се. Така текстовете и снимките, които бъдат събрани на тази страница, ще дадат начален тон на ново историческо изследване. Те ще служат и за материална база за проекта „Места и протести“, който ще се състои в Русе през септември и ще изследва отново историята, като задава въпроси за нейната важност днес.