Инвестиционното предложение за подземния паркинг и Синята зона е най-скандалната точка на утрешната /днешната - б.р./ сесия, заявиха червените съветници на пресконференция вчера. Те обявиха, че няма да подкрепят лишената от всякакви параметри докладна, а Пламен Рашев призова кмета Стоилов да я оттегли, защото в противен случай със сигурност гражданите ще скочат подобно на софиянци. 
Предлагат ни да подкрепим текст само от половин страничка, в който странно и изведнъж изплува идеята паркирането да мине в частни ръце. Канят ни на сватба без дата и без булка, единственото, което се знае, е, че булката е бременна с 18 млн. лева, сумата, която абсолютно неизвестната фирма „Глобал мениджмънт парк“ е готова да вложи в начинанието, коментира общинският съветник Александър Неделчев. Той е категоричен, че за да се вземе такова решение, трябва да се знае къде ще е този паркинг, колко ще струва изграждането му, какъв обхват ще има Синята зона, колко са разходите и приходите от сегашното платено паркиране и дали общината ще може да влияе върху цената на паркингите.
Странно защо в София зоната е общинска, а тук искаме публична собственост да дадем на частна фирма, при това без да е ясно под каква форма, казаха още БСП съветниците. Според тях явното бързане на администрацията е твърде притеснително и оставя съмнението, че зад неизвестния инвеститор е просто подставено лице. Недоумение буди искането на кмета да бъде упълномощен да създаде работна група за подготовка на процедурите, това е негово право и няма нужда от нашата санкция, но очевидно се опитва да си „върже панталоните“, заяви още Неделчев.
Съветниците от БСП смятат, че няма проблем фирма да изгради подземен паркинг, но категорично са против парите от Синята зона вместо да влизат в общинската каса, да отиват в частни ръце.
Подобна е позицията на БСП и за инсталацията за преработката на отпадъци. Не можем да вземаме неинформирани решения, в докладната няма никакви разчети, възмущават се те. Пламен Рашев обясни, че във Варна на частния завод общината плаща 79 лева на тон преработен боклук, а след това още 16 лева на 30-те процента отпадък, които се депонират на сметището. Дали ако общината тегли кредит и направи сама инсталацията, няма ли да ни излезе по-евтино, питат съветниците.
Червената група в общинския съвет коментира и закриването на Кожния диспансер. Общината иска да вземем това решение, без да има яснота дали болницата има готовност веднага да разкрие отделение със съответния щат и финансиране, опонират те.