Пешеходната пътека на кръговото кръстовище до сградата на полицията в събота вечерта стана първата в града, която бе маркирана с боя по европейски стандарти. На нея се разчита да издържи по-дълго от стандартната маркировка, която след три месеца вече е или изтрита, или силно зацапана. Експерименталната боя е тип пластик и е по-скъпа, но има по-голяма гаранция, а дали ще бъде използвана за боядисването и на други места в града, зависи от одобрението на хората.
„В бюджета са заложени необходимите средства за закупуването на боя пластик за маркировка, ако тя се окаже подходяща“, обясни зам.-кметът Свилен Иванов.
Освен че трябва да издържи по-дълго, боята се характеризира и с това, че изсъхва съвсем бързо - за 30 минути вместо за обичайните 2-3 часа. С пластик се маркират пешеходните пътеки в европейските градове, а в България боята е използвана във Варна.
Доколко експериментът ще бъде успешен е рано да се съди, но е факт, че вчера новата „зебра“ вече не се различава особено от останалите места за пресичане в централната част на града и вече беше зацапана.