Кампания за предпазване на пешеходците провежда в момента Пътна полиция по повод днешния Ден без загинали на пътя. До понеделник униформени ще дежурят по кръстовищата и по-големите улици, за да напомнят с присъствието си задълженията като участници в движението и на шофьорите, и на пешеходците.
Статистиката на КАТ сочи, че от началото на годината в Русе и областта са загинали петима пешеходци, а 59 са ранени. Най-голямият дял от мрачната статистика разбираемо се пада на Русе - четири жертви и 52 ранени, като само в три от случаите вината за тежките инциденти е на пешеходците.
Най-много произшествия с пешеходци са регистрирани в дните вторник и сряда, а най-опасното време е от 10 до 14 и между 17 и 20 часа.
Сред най-рисковите действия на пешеходците са прескачането на мантинели и парапети и преминаването на червен светофар. Глобата за това е 50 лева, но няма пари, които да компенсират пораженията след сблъсък, който не би могъл да бъде избегнат заради неочаквано изскачане на пътя. За пресичане на нерегламентирани места или излизане внезапно на улиците санкцията е 20 лева. Затова от КАТ съветват да не се бърза при пресичане, да се избират осветените участъци и да се изчакват автомобилите, които приближават бързо към пешеходните пътеки, защото шофьорите виждат пешеходците по-късно и е възможно да не успеят да реагират.