България подкрепя членството на Македония в Европейския съюз и НАТО. София изтъква необходимостта от общо честване на личности от историята, които се интерпретират по различни начини от двете държави. Скопие залага на развитието на Коридор №8 и изграждането на железопътна връзки между двете страни.

Това са основните акценти в срещата на министър-председателите на България и Македония Пламен Орешарски и Никола Груевски, която се проведе в Кюстендил. Българският премиер Пламен Орешарски изведе като приоритет подписването на договор за добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония.

"Държим на договор за добросъседство и сътрудничество и се надяваме работата по него да продължи в по-ускорени темпове", заяви той. Според него за изглаждане на съществуващите различия би било добре да организираме и още чествания на отделни исторически събития и личности, които се интерпретират по различен начин от двете страни. "Определените различия в политически и външнополитически план не трябва да бъдат никаква пречка за развитие на двустранните взаимоотношения в областта на икономиката, търговията, както и за по-добрата връзка на инфраструктурата. Считаме, че това е важно за по-доброто общуване между хората, живеещи в двете страни", каза премиерът Орешарски.

"Имахме разговор на четири очи с премиера Груевски. Благодаря му за откровения стил", подчерта още българският министър-председател.

Македонският гост също изрази своето задоволство от проведените в Кюстендил разговори, които са преминали в приятелска и конструктивна атмосфера. Груевски каза, че по време на срещата са били обсъдени въпроси за евроатлантическата и европейска интеграция на Република Македония, както и по-нататъшното напредване в този план. Той отбеляза, че днешните разговори имат значителен принос за добросъседските отношения между двете държави. Според македонския премиер от тях могат да произлязат идеи, проекти и решения, които да развиват допълнително добросъседските отношения.

"Искам да изтъкна, че двете страни и народи имат традиционни приятелски връзки и партньорство. В този контекст с нашите български колеги разменихме мисли за подобряването на двустранните отношения в политически и икономически план, както и по отношение на другите сфери от взаимен интерес", заяви Груевски. Той подчерта, че до момента драстично е била намалена комуникацията по сектори.

И двамата премиери подкрепиха бъдещото изграждане на транспортен коридор номер 8, който е от взаимен интерес. "Надяваме се, че директната комуникация на високо ниво ще продължи", заяви македонският премиер. "Убеден съм, че ползотворният ни диалог ще продължи", заключи българският му домакин Пламен Орешарски.