Бих искал да подчертая, че България подкрепя членството на Република Македония в НАТО и Европейския съюз, както разбира се и на всички страни от Западните Балкани.

Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски след срещата си с премиера на Македония Никола Груевски в Кюстендил.

Държим на договор за добросъседство и сътрудничество и се надяваме работата по него да продължи в по-ускорени темпове, заяви Орешарски. Според него за изглаждане на съществуващите различия би било добре да организираме и още чествания на отделни исторически събития и личности, които се интерпретират по различен начин от двете страни. Орешарски е запознал с тази си позиция своя македонски колега.

Българският премиер каза, че са имали откровен разговор на четири очи с Никола Груевски. Днес имаше и срещи на министъра на външните работи на Македония Никола Попоски, на транспорта Миле Янакиевски, на земеделието Любчо Димовски с българския вицепремиер Зинаида Златанова, транспортния министър Данаил Папазов, на земеделието Димитър Греков и на външните работи Кристиан Вигенин.

"Както и в началото казах на срещите бяха обсъдени и други въпроси и ние считаме, че определените различия в политически и външнополитически план не трябва да бъдат никаква пречка за развитие на двустранните взаимоотношения в икономически, търговски план и като план за по-добрата връзка на инфраструктурата. Считаме, че това е важно за по-добрата връзка между хората, живеещи в двете страни", добави Орешарски. Той благодари на македонския си колега за откровения стил при разговорите.