Преполовиха разстоянието на прокопаваната в рудник "Ораново" обходна галерия за издирване на двамата затрупани миньори.

Спасителите и миньорите от третата, нощна смяна в рудника тази нощ достигнаха 16-ия метър на дългата 33 метра обходна галерия. Днес започна 13-и ден от издирване на двамата миньори от село Крупник, 35-годишният Иван Лазаров и Николай Михайлов, на 42 години.

Прокопаването на обходната галерия, започната в сряда, цели заобикалянето на калното свлачище, убило на 16 юли Асен Стойнев от село Полето и Христо Младенов от Полена. Двамата им колеги, Иван и Николай оттогава са в неизвестност.

От рудника признаха, че акцията вече не е спасителна, а издирвателна. 12 дни под земята, без храна, вода и високо съдържание на метан. Откриването живи на двамата затрупани клони към божиите чудеса. Но надеждата умира последна. С тези темпове на работа предполагаемото място, където се намират двамата затрупани, миньорите ще достигнат най-рано идния четвъртък. Ако нещо не им обърка плановете.

Спасителните дейности по издирването на двамата затрупани миньори бавно напредват. От 16 юли се издирват двама от затрупаните в рудник "Ораново" миньори. Други двама загинаха. На следващия ден след трагедията село Полена и село Полето се простиха с Асен Стойнев и Христо Младенов на 40 и 45 години. В спасителната акция на 300 метра под земята се включи специализираният отряд на мина Челопечене. Скалата, която бе открита и спряла спасителните дейности бе взривена.

Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза тогава , че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на шест души.