Шофьорката на противопожарната кола, която премаза оцелялото от самолетната катастрофа момиче на пистата в Сан Франциско, САЩ, е управлявала сама, при това недостатъчно оборудвано превозно средство, което е нарушение на нормите, съобщи американски телевизионен канал в петък.

При катастрофата на полет 214 на авиокомпанията Азиана /Asiana Airlines/, при която загинаха други две жертви, 16-годишното китайско момиче е било живо. Но докато е било на земята, противопожарна кола я е прегазила. Момичето починало малко след това, показват резултатите от аутопсията станали известни през последната седмица.

Според разследването на полицията на Сан Франциско голямото количество противопожарна пяна, разпръсната от пожарникарите при гасенето на пожара, е скрила тялото на жертвата

Автомобилът, който премазал китайката, бил управляван от опитна пожарникарка на 49 години, която била на обяд докато станал инцидентът, обяснява канал Ей Би Си 7. Тогава тя се качва бързо на резервна кола, за да достигне до мястото на катастрофата, но сама. Според общите правила всеки противопожарен камион трябва да включва минимум двама пожарникари, освен в краен случай. Телевизията потвърди, че младата китайка е била изнесена от самолета от спасител жива, който я отдалечил от самолета и я положил на земята до дясното крило. Това, от своя страна, било крайно опасно действие, заради големия брой спасителни автомобили наоколо в този момент.

Освен всичко друго, резервният автомобил, прегазил 16-годишната китайка, не е бил оборудван с инфрачервен детектор, който би позволил на пожарникарката да види и да избегне тялото на земята. 16-годишната Йе Менгуан стана третата жертва при самолетната катастрофа на 6 юли.

"Йе е била жива през цялото време. Смъртта й е настъпила вследствие множество наранявания, типични за прегазване от автомобил", разкри по-рано местен патолог. Началникът на пожарната служба в Сан Франциско Джоан Хайес-Уайт изрази съболезнованията си по повод нелепата смърт на момичето. "Сърцата ни са разбити. Работата ни е да спасяваме човешки животи, но очевидно вината за смъртта на Йе е наша".

Другите две жертви при катастрофата също са китайки. Ранените са над 180. Самолетът Боинг 777, който се разби при кацане, идваше от Шанхай с междинна спирка в южнокорейската столица Сеул.