Световно известният национален балет на Грузия „Илико Сухиашвили“ ще гостува за първи път в Русе. Известните като „Летящите грузинци“ танцьори от ансамбъла, създаден преди 69 години от легендарните изпълнители на неподражаемите вихрени танци Илико Сухиашвили и неговата съпруга и партньорка Нино Рамишвили, ще разтресат сцената в Голямата зала на Доходното здание на 21 ноември от 20 часа. Билети вече се продават - цените им са от 25 до 55 лева.
Наричат балета „Сухиашвили“ осмото чудо на света. А танците на ансамбъла са спечелили признание в сравнението с „полет, който хвърля ръкавица на законите на гравитацията“. Изключителното майсторство, съчетаващо палитра от чувства, страсти, динамични кавказки танци със саби и кинжали, за които се изисква специална подготовка, впечатляват публиката по целия свят. От първото си излизане зад граница през 1935 година, когато в Лондон основателят на балета Нино Сухиашвили целунал ръката на кралицата, до днес танцьорите са гастролирали с неизменен успех в близо 100 държави. Пред изкуството им са се прекланяли Рузвелт, Чърчил, Сталин, а великата Ла Скала е признала майсторството на „Летящите грузинци“, като за първи път е допуснала на своята сцена ансамбъл за народни танци.
В България балетът „Сухиашвили“ е гостувал четири пъти, но за първи път в турнето му е включен и Русе. На сцената ще излязат 50 танцьори и 10 музиканти, автентичните грузински костюми на артистите са 600 на брой, те са ръчна изработка и са украсени със скъпоценни камъни, а сабите и ножовете са старинна изработка.