Обитателите на многострадалния 12-етажен блок в АОНСУ, на които „Енерго-Про“ дръпна шалтера заради неплатени сметки, вчера блокираха за кратко бул. „Гоце Делчев“. Потърпевшите затвориха пътя, защото вече става въпрос и за физическото им оцеляване и искат най-после някой да ги чуе.
Възрастни и болни хора са прекарали нощта навън, защото нямаше как да изкачат високите етажи без асансьор. За да имат светлина, са запалили огън.
Така хората, дали спестяванията си или теглили кредит, за да имат дом, се оказаха на улицата.
В дъното на това е бизнесменът Явор Блъсков, чиято фирма „Рали 2003“ дължи на Енергото 7500 лева за ток. Припомняме, че цялата сграда е на обща партида на името на дружеството на Блъсков, а хората плащат на него индивидуалните си сметки. 
На сутринта фургонът, където живеещите в блока плащали сметките си за ток на „Рали 2003“, е намерен разбит. Най-вероятно това е сторено от разгневени хора, които са отчаяни от капана, в който бизнесменът ги е хванал. Те го подозират, че нарочно не плаща на Енергото, за да ги тормози. Припомнят, че неотдавна патроните на бравите на около 30-тина апартамента били натъпкани с клечки и лепило, освен това казват, че преди дни Блъсков ги заплашил, че ще им спре тока.
Сега хората няма как да се изкъпят и да си сготвят, ще трябва да хвърлят и храната от неработещите хладилници. Спирането на тока е и истинска финансова гилотина за малкото магазинче за хранителни стоки в комплекса. Без хладилната техника стока за 10 000 лева отива на боклука, а след това един дребен търговец едва ли може да се съвземе.
По информация от „Енерго-Про“ електричеството е спряно заради дълг от 4300 лева. От 22 юли насам в просрочие е и нова сметка от 3200 лева. От компанията коментираха, че разбират проблема на хората, но не могат да толерират длъжници за сметка на други свои клиенти.
В търсене на изход от отчайващата ситуация вчера потърпевшите от АОНСУ внесоха подписка срещу бизнесмена Явор Блъсков в Общината, прокуратурата и полицията. Малко след това се срещнаха със зам.-кмета Свилен Иванов и зам.областния управител Айлян Карамехмедова, а по-късно и с директора на ОД на МВР-Русе Светослав Първанов.
Въпреки добрата воля на местните и регионални власти обаче, те нямат кой знае какви лостове да извадят хората от мъртвата хватка, защото ключът към разрешаването на драмата е у Явор Блъсков. А той очевидно не проявява добра воля.
Кошмарът, в който обитателите на 12-етажния блок живеят, вече трае цяла година. Началото бе поставено с шокиращи призовки от съдия-изпълнител. Така хората разбират, че са купили жилища с ипотеки и СИБанк иска да сложи ръка върху тях, защото Явор Блъсков не обслужва кредита си от дълго време. С добрата воля на банката процедурата беше спряна и хората не бяха извадени на улицата. Започнаха тежки преговори между всички заинтересовани страни. В резултат бяха вдигнати ипотеките на 13 апартамента, но за други 45 жилища сагата продължава, защото Явор Блъсков продължавал да не плаща на банката. В момента водел дело срещу нея, защото оспорвал високите лихви.
Хората се оплакват, че през всичкото това време предприемачът не е спирал да ги тормози. Тези, които спрели да си плащат лизинговите вноски за апартаментите, защото парите не постъпвали в банката, заплашвал, че ще им прекрати договорите. Хората, които се поддавали на заплахите, пък карал да превеждат вноските си на близката до него фирма „Калекса“.
Днес към всички тези грижи се прибавят проблемите с тока, а се очаква скоро и ВиК да предяви претенции, защото и водомерът е общ.
Както вече писахме, в четвъртък се наложи полиция да пази служителите на „Енерго-Про“ от отчаяните действия на потърпевшите. Те наистина вече не знаят какво да правят, защото и президентът не успя да им помогне. Преди месеци те пуснаха жалба в изнесената му приемна в Русе, но Явор Блъсков продължава да си разиграва коня, както си иска.
Според зам.-кмета Свилен Иванов единственият начин хората да си поемат глътка въздух е като начало да тръгнат на процедура по откриване на собствени партиди.
Такъв е и съветът на „Енерго-Про“, но и това не може да стане без съдействие от Блъсков. От компанията обясняват, че първата стъпка е промяна в схемата на присъединяване на обекта и съответно жилищата в сградата да се обособят като обекти със самостоятелно измерване на електрическа енергия. За целта е нужно собственикът на имота или упълномощено от него лице да подаде заявление в центъра за обслужване на клиенти и да плати таксата за услугата съгласно определения ценоразпис на дружеството. Изискват се и различни документи. Нещата обаче само на пръв поглед изглеждат лесно разрешими. Част от апартаментите в сградата продължават да са собственост на Явор Блъсков, а той вероятно ще прави спънки. Да, някои хора вече са се сдобили с нотариални актове и са пълноправни собственици, но останалите не са. Така че пак опираме до Явор Блъсков и омагьосаният кръг за пореден път отчайващо се затваря.

За втори път спират тока за неплатени сметки

Фирма „Рали 2003“ не за първи път забавя плащането на тока в АОНСУ, съобщиха вчера от „Енерго-Про“ в отговор на наше запитване.
През март 2013 година била натрупана сума от 15 369,60 лева, за която клиентът поискал разсрочване. Компанията предложила погасителен план, но той не го спазил. В резултат на 22 март „Рали 2003“ влязла в списъка за прекъсване на тока. Служителите на „Енерго-Про“ обаче не били допуснати до обекта. 5 дена по-късно, след като отново нищо не било платено, шалтерът вече бил дръпнат. Едва на 5 април дългът бил платен и в АОНСУ отново светнало.