Ако работите в по-голяма фирма, то със сигурност сте заобиколени от много колеги. С някои може да бъдете приятели, с други просто да поддържате добри отношения, докато трети откровено могат да ви дразнят. Във всеки офис има поне по един дразнещ колега. Това може да бъде човекът, който винаги мирише, мързеливецът, прекалено шумният колега и т. н. Не бива да се оставяте да бъдете „тероризирани“ на работното място, затова е нужно бързо да предприемете нужните мерки.

1. Миришещият колега

Проблемът: Вашият колега мирише толкова лошо, че трябва да задържате дъха си, докато той е наблизо.

Решението: Разговорът на тази тема би бил много неудобен, затова е най-добре да кажете за проблема на вашия шеф. Бъдете честни в разговора си с него и ако можете доведете със себе си „поддръжници“. По този начин шефът ви ще се увери в сериозността и мащабите на проблема. Ако все пак вие самите трябва да се справите с проблема – бъдете възможно най-мили и честни в разговора си с миришещия колега. Започнете например с: „Искам да обсъдим нещо, което е неудобно и се надявам да не те обидя“. Вероятно колегата ви ще се почувства неловко или ще се ядоса. Бъдете подготвени и за двете.

2. Постоянно кашлящият колега

Проблемът: Всеки ден, по цял ден вашият колега кашля. Звукът е силен, разсейващ и сякаш никога не спира.

Решението: За съжаление, вие не можете да помолите някой да спре да кашля, защото ако той можеше да го направи, това вече щеше да се е случило. Ето защо трябва да вземете нещата в свои ръце. Всъщност решението е в старите добри слушалки. В случай, че слушалките не са разрешени на вашето работно място или просто няма вариант за тях, говорете със своя шеф. Помолете го да ви премести на някое по-далечно място, където да не чувате толкова отчетливо дразнещия звук.

3. Неподходящо облеченият колега

Проблемът:
Облеклото на вашия колега (най-често колежка) разкриват много повече плът, отколкото може да понесете.

Решението: Инициирайте дискусия по повод офис облеклото и какво е подходящо. Все пак никой не иска да вижда дами с къси поли, когато нямат необходимата фигура за тях (а и все пак късите поли не са подходящи за работа). Ако решите да направите деликатна забележка на колежката си, направете го към края на деня, за да не се чувства тя неудобно през целия ден.

4. „Рекламиращият“ парфюми колега

Проблемът: Вашият колега обича парфюмите и оставя следа от тях, откъдето мине. За съжаление, силните миризми (дори и приятни) не ви се отразяват добре.

Решението: Прехвърлете вината върху себе си и кажете нещо от сорта на: „Диана, много харесвам парфюма ти! Но аз съм алергична към някои парфюми и имам респираторни проблеми, когато съм в близост до силни аромати. Парфюмът ти наистина е страхотен, но би ли могла да слагаш малко по-малко по време на работа?“.

5. Мързеливият колега

Проблемът: Вие работите усърдно, а вашият колега разглежда социалните мрежи или играе на игри. Поведението му е очевидно за всички, но по някаква причина шефът ви не прави нищо по въпроса.

Решението: Опитайте се да го игнорирате. Явно е, че след като шефът ви не предприема мерки, има своите основания. Вие няма как да говорите с него за това или дори да се опитате да го направите, едва ли ще постигнете някакъв успех. Имате право на разговор само в случаите, когато дразнещото поведение на вашия колега влияе пряко върху вас. Например, налага се да вършите някои от неговите задачи. Повдигнете въпроса от тази гледна точка и се фокусирайте само върху това как се отразява върху вашата продуктивност.

6. Шумният колега

Проблемът: Колегата ви говори на висок глас с други колеги или пък по телефона.

Решението: Отново трябва да опитате да говорите със своя шумен колега и да го помолите да бъде малко по-тих. Ако не желае да се съобрази с това, говорете с шефа си. Обяснете, че ситуацията пречи не само на вас, но и на другите. Докато проблемът се реши, използвайте слушалки. Понякога слушането на приятна музика може дори да стимулира работата ви.