Започва разпродажба на имущество на някогашния собственик на „Русенска корабостроителница“ - „Русе индъстри“, научи „Утро“. Синдикът на дружеството, което е в несъстоятелност от около година, е назначил търг за продажба на активи на фалиралата фирма - недвижими имоти в Две могили и Помен и огромен брой оборудване и инструменти, използвани някога за строителство и ремонт на кораби. Наддаването по всички позиции ще се проведе на 12 май.
Русенският окръжен съд обяви „Русе индъстри“ АД в несъстоятелност през пролетта на миналата година. Името на фирмата се свързва с русенската корабостроителница, на която фирмата стана правоприемник преди години, но след това не стана част от акционерното дружество „Корабостроителница Русе“ и остана само подизпълнител на компанията.
През лятото на 2012 година самата фирма „Русе индъстри“ поиска обявяване в несъстоятелност с мотива, че има над 13 млн. лева задължения и е изпаднала в невъзможност да ги плати. Това дело обаче бе спряно. Междувременно е подадено второ искане, този път от НАП, заради неплатени задължения към държавата.
Големите задължения на „Русе индъстри“ идват от голям валутен кредит, теглен преди повече от 10 години от Държавния фонд за реконструкция и развитие. Когато през март 2009 година „Русенска корабостроителница“ АД се преименува на „Русе индъстри“, новата фирма поема и борчовете към ДФРР. Предоговарянето на срока за плащане на задължението доведе дори до разследване срещу България в Европейската комисия. През 2011 година Комисията установи, че в случая има недопустима държавна помощ и заплаши със санкции. НАП започна да си търси парите, а контрата остана у „Русе Индъстри“, тъй като междувременно корабостроителницата се отдели в ново дружество „Корабостроителница Русе“ АД, което нямаше връзка с „Русе Индъстри“.