Китайското правителство ще похарчи впечатляващата сума от 277 милиарда долара за мерки за борба със замърсяването на въздуха и намаляването на зависимостта от тежката индустрия.

Тези данни се съдържат в приетия от Държавния съвет на КНР "План за предотвратяване и контрол на замърсяването на въздуха в периода 2013-2017".

Основната част от средствата ще отидат за подобряването на екологичната обстановка в градовете Пекин, Тянцзин и провинция Хъбей, Северен Китай, където замърсяването е най-високо по скалата PM 2,5. Тя регистрира съдържанието на твърди частици с диаметър 2,5 микрона и по-малко в атмосферата.

Ръководителят на департамента за борба със замърсяването към министерството на екологията на КНР Чжао Хуалин заяви, че конкретните мерки все още са на етап разработване.

Новият план също така постановява по-строги норми за съдържанието на твърди частици във въздуха. Към 2017 в Пекин техният обем не трябва да надхвърля 60 микрограма на кубичен метър. В Шанхай и Тянцзин властите са си поставили за цел да намалят вредните емисии с 20% през посочения период.

По данни на министерството на индустрията и информационните технологии над 1400 компании в стоманодобивната, циментовата и хартиената промишлености ще затворят до края на септември своите остарели производства. Правителствените мерки са насочени към намаляване на зависимостта от тежката индустрия, която е ключова причина за влошаването на екологичната ситуация в страната.

В началото на януари нивото на замърсяване на въздуха в Пекин, където живеят 20 милиона души, достигна максималното си равнище. В отделни дни то достигаше до 700 микрограма на кубичен метър, а в някои райони даже надхвърляше 993 микрограма, според скалата РМ 2,5.