- Д-р Котов, при представянето на Урологичния сектор на болница „Медика“ вие съобщихте, че разполагате с уникална за града техника. За лечението на какви заболявания ще се използва тя?
- Истина е, че при нас има няколко апарата, които са единствени в Русе и са най-ново поколение. Те могат да се използват за лечението на изключително богата гама урологични заболявания, но тъй като в летния сезон зачестяват проблемите на бъбречно-каменната болест, ще обясня как работи литотриптерът ни - машина за разбиване на камъни извънтелесно, без да се прониква по никакъв начин в тялото на пациента. Всичко става с мощни вълни, които достигат до камъка и го разрушават. Старите машини са причинявали болка, каквато е можело да бъде преодоляна само с анестезия, но при тази не е така. Това е т.н. сух литотриптер, тъй като пациентът не се потапя във вана, ударната вълна се предава от силиконова работна глава и мощността на удара е много по-ниска, но за сметка на това прецизно насочена под рентгенов или ултразвуков контрол. По този начин се атакува директно камъкът и не се увреждат околните тъкани.
- Колко големи камъни могат да се разбиват с този апарат?
- Максималната големина е 25 мм. По-големите камъни се разбиват с помощни средства, с поставяне на стент в уретера за избягване на запушването и с повече от една процедура. И при по-малки не е сигурно, че ще стане с една процедура, но вероятността е по-малка.
- След колко време се изхвърлят разбитите на песъчинки камъни?
- Вследствие на процедурата бъбрекът е под стрес и отделя по-малко количество урина. Затова се дават на пациента медикаменти, които да увеличат диурезата, да намалят отока на бъбрека, както и да подпомогнат излизането на раздробения камък. Дават се и алфа-блокери, които разширяват долната част на уретера, за да направят по-леко излизането.
- Вие лично имали ли сте камък в бъбрека?
- Камък не, но съм получавал бъбречни кризи и припарване при уриниране. Зная добре как боли и мога да потвърдя, че бъбречната колика е една от най-силните и трудни за понасяне и овладяване.
- Каква е причината да се получават камъни в бъбреците?
- Камък се образува тогава, когато по някакъв начин е нарушен механизмът на кристализация в урината. Концентрацията на някои соли става по-висока. Това може да е вследствие на хранителен режим, на генетична обусловеност, недостатъчния прием на вода. Вода трябва да се пие равномерно през целия ден, а не да се жадува продължително, а след това да се изпие огромно количество. Сухият климат също влияе, както и повишеното съдържание на калций във водата от чешмата в региона. Моето впечатление е, че Русе е със свиреп климат - от много студено до много горещо.
- Тъй като не може да се направи нищо срещу гените и климата, какво в хранителния режим трябва да се промени?
- Застоялият начин на живот и ограничаването на течности са неща, които могат наистина да се поправят. Също така е добре хората с бъбречни проблеми да избягват патладжаните и изобщо сините плодове и зеленчуци. Месото също трябва да се ограничава. Средиземноморските страни също имат горещ и сух климат, но при тях постоянният прием на цитрусови плодове, и по-специално сок от лимон, благоприятстват доброто им здраве.
Реално погледнато, човек като иде на лекар и чуе какво трябва да ограничава, остава с впечатлението, че едва ли не трябва на пост и молитва да остане до края на живота си. Аз съм против такива крайности, затова препоръчвам ограничаване и внимание. Всичко трябва да е умерено. Когато се отдели камък от бъбрека, ние му правим в лаборатория химичен анализ, едновременно с това и метаболитен анализ на пациента и на тази база препоръчваме диета или особено отношение към някои храни.
Искам да подчертая, че широко рекламираните добавки с червена боровинка са неподходящи за хора с бъбречни проблеми. Това е научно доказан факт и е добре пациентите да го знаят.
- Какво се прави с големите камъни?
- Тогава се налагат други начини, ендоскопски, които вече се правят и в България. Колкото по-болен е един бъбрек, толкова лечението му е по-агресивно от страна на лекарите. Допреди 7-8 години отворените оперативни интервенции на бъбреци бяха много често срещани. Сега вече в световен мащаб не се практикуват въобще, освен при големи усложнения. Големите камъни се лекуват с ендоскопски методи и е добре, че наистина започнаха да се правят и в България.