Ако Ане Франк се беше родила в България, нямаше да четем със сълзи в очите нейния дневник и тя щеше да бъде спасена, както се е случило с хиляди български евреи преди 70 години. Това каза Роза Арон, председател на русенската еврейска общност „Шалом“ по време на откриването на документалната изложба във фоайето на Доходното здание.
На 29 пана са показани факсимилета на документи, снимки и информация, посветена на спасяването на българските евреи. Изложбата е подготвена от Държавна агенция „Архиви“ със съдействието на Министерството на външните работи, а консултант е доц.Николай Ненов, директор на Регионалния музей в Русе.
Експозицията представя информация за нарастващата вълна на омраза в различни части на Европа и българската реакция срещу това явление. Анкета с 60 известни българи, правена през 30-те години на миналия век, показва, че в страната има отрицателно отношение към насаждането на омраза към еврейския народ. Представени са юридически документи за отказ от депортация, с които България не дава своите евреи на чужда страна, защото не може да предаде собствените си граждани. Български дипломати пък са издали 11 000 транзитни визи на евреи от Европа, за да не слизат на българска земя при миграцията си към Турция. Друг документ свидетелства, че от септември до декември 1943 г. в Русе са получени 5735 значки с еврейски звезди, които са били продавани на русенските евреи по 10 и 20 лева.
Българският расизъм се е различавал от немския по това, че е искал пъстра нация, защото е знаел, че така тя е по-здрава, каза проф.Пенка Ангелова, председател на международно дружество „Елиас Канети“. При откриването на изложбата тя припомни, че именно вчера се навършиха 108 години от рождението на нобеловия лауреат Канети, също наследник на еврейската общност в Русе. Проф.Ангелова съобщи, че през септември заедно с историците от музея ще бъде организирана конференция, посветена на спасяването на българските евреи.
Изложбата ще остане във фоайето на Доходното до края на юли, след което ще бъде преместена в сградата на музея.