Недекларирани 30 960 пластмасови филтри за цигари и 1 433 аксесоари с лого на световноизвестни търговски марки откриха в лек автомобил с полска регистрация митническите служители на митнически пункт Малко Търново.

Колата марка „Мерцедес" е влизала в страната от Турция. Шофьорът и пътниците в автомобила са заявили пред българските митнически служители, че не внасят търговски стоки за деклариране, а само личен багаж.

По метода анализ на риска обаче митническите служители селектират автомобила за щателна проверка.

При нея е установено, че в ръчен багаж, в кашони в купето и в багажника на колата са укрити 43 фабрични опаковки, съдържащи 30 960 пластмасови филтри за цигари с марка „ALKAN", както и 1 433 метални ключодържатели, стикери, емблеми и други аксесоари с лого на  световноизвестни търговски марки.

Установено е, че контрабандните стоки са собственост на шофьора на колата и на единия от пътниците. Срещу двамата полски граждани са съставени актове за нарушение на Закона за митниците.

За случая ще бъдат сезирани и официалните правопритежатели на съответните търговски марки, в изпълнение на Регламент (ЕС) № 608/2013 и Закона за марките и географските означения.