Учени от САЩ и Италия са представили метод, който позволява на телескопа "Хъбъл" да измерва до десет пъти по-големи разстояния от тези, които мери сега, съобщи на сайта си НАСА.

Далечните космически разстояния се измерват с помощта на метода паралакс. Той се основава на това, че като се знае разстоянието между две точки и ъгълът на изместване на посоката на обекта, може да се определи разстоянието до него.

Учените са предложили специална конфигурация за ориентиране на телескопа на орбита, която позволява значително да се подобри точността на измерването.
Досега с помощта на "Хъбъл" специалистите измерваха разстояние до неколкостотин светлинни години. Вече се появи възможност това да се прави до няколко десетки хиляди светлинни години.

Астрономите са използвали новия метод за изчисление на разстоянието до цифеидите - клас пулсиращи променливи звезди – в съзвездието Колесничар.
Космическият телескоп "Хъбъл" е съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция. Той се управлява от Центъра за космически полети "Годард" в щата Мериленд.

"Тази нова възможност ще ни даде нов поглед към природата на тъмната енергия", казва нобеловият лауреат Адам Рейс, който е астрофизик от Научния институт за космически телескопи в Балтимор, Мериленд.