Актуализацията на бюджета, която предлага правителството, е признание, че предстоят предсрочни избори, каза вчера зам.-председателят на СДС Румен Христов. Той поясни, че такава стъпка от страна на финансовия министър Чобанов в момента е неоснователна и ненавременна, тъй като през летния сезон икономиката по традиция е в подем и има големи приходи. Далеч по-разумно е подобна актуализация да има през есента, когато ще се видят какви са приходите в хазната и какви са политиките за разпределението им, категоричен бе Христов.
Според сините 1 милиард лева ще бъдат раздадени на различни социални групи, за да бъде осигурена тяхната електорална подкрепа. СДС поддържа становището, че датата за парламентарни избори трябва да е през май следващата година, за да съвпаднат с изборите за Европейски парламент, но събитията от вторник вечерта показват, че тази дата ще е далеч по-рано.
„Има протакане и подигравка с търпението на гражданите, а това за съжаление ще избие в посока, която няма да бъде добра за България. Всяка капка кръв, пролята на улицата, не е добър атестат за страната ни“, обобщи Румен Христов.