Депутатите от ГЕРБ не вземат пари за заплати от партийната каса след обявяването на своеобразната си парламентарна стачка и орязване на възнагражденията им с 2/3. Така Десислава Атанасова отхвърли твърденията, че в партията ги наемат на консултантски договори, за да може да им осигури доходи.
„Не сме подписвали договори и нищо не са ни плащали“, лаконично обяви народната представителка и обясни, че колегите й в момента продължават да работят по групи и по конкретни сектори. Всяка седмица се предават отчети за свършеното - изготвени становища, законопроекти и др., но пари не са получавали.
„ГЕРБ ще влезе в парламента, но само за обсъждането на актуализацията на бюджета“, поясни Десислава Атанасова. В комисиите, в които предложението ще се разглежда, депутатите ще присъстват и ще изказват мнения, но няма да гласуват, защото не са членове. А в пленарната зала ще гласуват против. „За нас е важно да не допуснем България да влезе в спирала от заеми и да тръгне към свръхзадлъжнялост и теглене на нови и нови кредити. В противен случай на данъкоплатците, а вероятно и на бъдещите поколения, ще се наложи да плащат заемите, които в момента това популистко правителство смята и възнамерява да изтегли. С тази актуализация вървим към пропаст и един сценарий, който през последната година видяхме в много държави, не само в Гърция“, смята Атанасова.
Позицията на ГЕРБ да не участват в работата на Народното събрание, докато не бъдат внесени за разглеждане промените в Изборния кодекс, се запазва. „Нашата позиция обаче остава същата - за нас лимитът на доверие в този парламент е много отдавна изчерпан. Единственият изход от цялата криза са предсрочни избори - колкото и време да се задържат сегашните управляващи, всеки ден и всеки час ще бъде пагубен за България, защото не се очертава нищо добро. В момента управляващите умишлено тупат топката и бавят промените в изборния закон. Вероятно след актуализацията на бюджета ще се обяви лятната ваканция на парламента с идеята да стихнат протестите и хората да тръгнат на море“, каза още Атанасова.
Тя е категорична, че дупка в бюджета на НЗОК няма. По-големият проблем според нея е, че никой не знае какво възнамерява да прави здравното министерство - какви са приоритетите му, ще се продължи ли с диагностично-свързаните групи, как ще се повишават доходите в сектора, какви мерки ще се вземат за събирането на здравните вноски. „Чуват се откъслечни мисли, незнайно на кого, защото управляващите са много разнородни в разбиранията си за здравния сектор. ДПС говори за демонополизация на касата, „Атака“ - за национализация, а позицията на БСП все още е неясна“, обясни Атанасова. Според нея плановете да се разкриват нови лечебни заведения може да доведат до спиране на всякакво финансиране по оперативните програми от ЕС, защото от нас се иска оптимизация на здравната система и Европа би дала пари само в случай, че има здравна реформа, предупреди Атанасова.