Единствената египетска мумия в България ще имат възможност да видят русенци от 15 април. Балсамираната глава на знатна дама от египетското знатно общество ще бъде изложена в Историческия музей. Уникалният експонат е притежание на варненския археологически музей и пристига в Русе, след като повече от месец гостува в музейната част на хан „Хаджи Николи“ във Велико Търново.
Находката датира от първи век преди Христа и е на неизвестна аристократка от Древен Египет. В изложбата русенци и гостите на града ще имат възможността да видят отблизо също и оригинални глинени и каменни плочки с египетски йероглифи. Автентичните артефакти са предоставени на именития изследовател Карел Шкорпил от руски офицери. Военните от руската императорска армия се прибирали след експедиция в Египет и на път за Одеса спрели във Варна. Там посетили музея и впечатлени от подредбата му, направили ценното дарение.
Според експерти само аристократите и по-заможните египтяни са можели да си позволят да бъдат качествено мумифицирани след смъртта си и телата им да бъдат запазени за вечността. Така, според египетските вярвания, човек може да осигури безсмъртието си и единството на тялото с душата и след смъртта.