По два консорциума кандидатстват за изпълнители на обществените поръчки за пробива „Кауфланд“ и за подлеза на кръговото при полицията. По първата това са „Трансинж-К“ и „Еротрансинженеринг“, а по втората - „Мегапроект-Русе“ и „Монолитпътконсулт груп“.
Обществената поръчка за пробива „Кауфланд“ и подлеза под жп линията е на стойност 5 821 844 лева, което я прави много апетитна. Затова няма да е изненада, ако битката между конкурентите мине през всички нива на обжалване. Кандидатстващият за нея консорциум „Трансинж-К“ е обединение от две варненски фирми „Трансстрой-Варна“ АД и „Инжстройинженеринг“ ЕООД и софийското събирателно дружество „Екип 2000 - Котов с-ие“. От официалните регистри става ясно, че столичната фирма е силна в инженерните дейности, проектирането и строителството в областта на транспорта. Очевидно консорциумът ще разчита на нейните умения най-вече при изграждане на подлеза под линията.
Вторият консорциум „Евротрансинженеринг“ е обединение от 3 дружества, две от които русенски -  „Пътинженеринг“ ООД с управител Емил Кирчев и не толкова известната „П.С.ЕРО“ с управител Пламен Кочанов. Третото е столичното дружество „Евротранспроект“ ООД, специализирано в проектиране на метрополитени, тунели, трамвайни и жп линии.
Още по-голям е финансовият интерес при обществената поръчка за доизграждането на пешеходния подлез на кръговото пред полицията и разширяването на кръстовището с бус лента и лента за паркиране по бул. „Цар Освободител“. За проектирането и строителството прогнозната сума е 8 941 528 лева.
Единият от кандидатите за тази поръчка е „Мегапроект-Русе“, в който участват дупнишката „Мегаинвест-холд“ ЕООД, софийските „Алве консулт“ ЕООД и „ТЕКОПИ инженеринг“ АД, в която българският гражданин Георги Папломатас е съдружник с испанци и исландския гражданин Антонио Фуронес. Според регистрите едноличен собственик на „Алве консулт“ е Калин Калинов. Дупнишкото обединение беше кандидат и за бул. „Тутракан“ и в момента обжалва поръчката.
Вторият консорциум е „Монолитпътконсулт груп“. В него са обединени 4 фирми - русенската „Пътинженеринг“ ООД, хасковската „Монолит“ АД, чиято основна дейност е строителство на ел. инсталации, варненската „Инжконсултпроект“ ООД и русенската на „Джи Ти Ер груп“ ЕООД на Пламен Атанасов Цветков.
И двете поръчки - за пробива „Кауфланд“ и за подлеза на кръговото, са част от мащабния проект за интегриран градски транспорт, който се реализира с европейски средства.
Зам.-кметът по евроинтеграция Страхил Карапчански съобщи, че най-късно до края на август ще бъдат избрани изпълнителите. Ако няма обжалване, което всъщност е малко вероятно, проектирането би могло да започне още през септември, уточни той. В противен случай то ще бъде отложено, но това нямало кой знае колко да повлияе на графика, защото той бил разчетен зимата да се използва за проектиране.