За мен важното е възможно най-бързо да намерим хората. Когато намерим двете момчета, ще имам специална пресконференция и ще сложа на масата цялата истина.

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред БНТ. Министърът се включи в пряка връзка от рудник "Ораново", където продължава спасителната акция за изваждането на затрупаните миньори.

"Работи се денонощно на три смени", заяви Стойнев. Той обясни, че става дума за изключително тесен тунел, а не за галерия и на предна линия копачите могат да бъдат не повече от трима човека. "Единственият възможен начин е да се копае с лопати, това го обясниха и специалистите, които бяха тук. Няма начин да се вкара допълнителна техника", подчерта министърът. Той напомни, че се е наложило да се ползват и контролирани взривове заради скалите, които преграждаха пътя на спасителите. "Лично искам да се убедя, че не се губи нито минута, за да напредва работата", изтъкна министърът на икономиката и енергетиката.

"В много сектори отношението към работниците не отговаря на съвременните изисквания. Работодателите трябва да разберат, че трябва да се работи по правила. Крайно време е в държавата да има ред. Моята амбиция е най-важни да бъдат хората на труда. Държавата поема ангажимент за създаване на бизнес климат и на правила, но работодателите трябва да поемат своя ангажимент към работниците. В България има инвеститори и работодатели, които се грижат за своите работници, но има и такива срамни случаи като този", заяви министър Стойнев. Той подчерта, че по начало всеки работодател е длъжен да осигури безопасни условия на труд. "По този начин не може да продължава отношението към работниците. За мен това е тема, която тепърва ще развием с конкретни законодателни инициативи", изтъкна министърът. Той обяви, че му предстои разговор и с представители на Минно-геоложката камара за необходимите промени, така че спасителите да пристигат възможно най-бързо при евентуален инцидент.