Емблематичната къща на фамилия Бурови върви към възкресение, след като дълги години бе оставена на произвола на съдбата. Нейният нов собственик е софиянец, който планира да възстанови сградата и тя да продължи да съществува като Пионерски дом, научи „Утро“.
В момента фирма „Интис“ се занимава с почистването на имота и огромните плевели и бурени, които бяха обвили къщата, вече са изчезнали и паметникът на културата отново се радва на достолепна осанка. До края на седмицата ще бъдат заличени и следите от наркомани и клошари от стаите и коридорите. В същото време тече и проектиране на бъдещия образ на сградата.  
Очаква се през септември проектът да бъде одобрен и тогава да започнат възстановителните дейности. И тъй като ремонтът все още реално не е започнал, собственикът отказва да афишира идеята си на толкова ранен етап. Засега се знае, че предприемачът има намерение да възстанови младежките дейности, на които сградата е била домакин 40 години в качеството си на Пионерски дом, след като е била национализирана.
Пропитата с история къща се продаваше в продължение на три години от частен съдебен изпълнител като от 896 841 лева цената й падна до 389 500 лева. И тъй като опитите за привличане на купувач бяха неуспешни, преди около година тя бе изнесена на продан от великотърновски синдик. Имотът бе собственост на обявеното в несъстоятелност русенско дружество „Актиния 2“ и за него имаше договорена ипотека към банка за сумата от 520 000 евро.
Сградата е построена през 1908 година вероятно по проект на арх.Янович. Тя е със застроена площ от 280 кв. метра. На всеки етаж има по 5 стаи и вестибюл. До 1949 година близките на прочутия банкер Атанас Буров живеят в красивата жълта къща. След това държавата я конфискува и през 1952 година настанява в нея Пионерския дом, който 40 години е царство на малчуганите в Русе. Там са открити школи по рисуване, музика и танцово изкуство.
След реституцията й в началото на 90-те години къщата дълго остава необитаема заради спорове между наследниците и е продадена на върха на строителния бум, малко преди кризата да се развихри.
В последните години от емблематичната и достолепна сграда обаче нямаше и помен, тъй като се бе превърнала в свърталище на наркомани и клошари, които многократно предизвикваха пожари и сякаш по чудо не я унищожиха.