Негово светейшество българският патриарх Неофит ще отслужи заупокойна литургия в памет на цар Борис ІІІ в Рилския манастир. Това заяви бившият български монарх /1943-1946/ и бивш министър-председател /2001-2005/ Симеон Сакскобургготски.

На 28 август 2013 г. се навършват 70 години от кончината на неговия баща цар Борис ІІІ Обединител /1918-1943/.

"В Рилския манастир ще бъде отслужена заупокойна литургия от Негово светейшество патриарх Неофит. Надявам се, че ще присъстват и някои гости. Това ще бъде общо взето "празнуването", но трябва да се подчертае най-накрая, че това е една знакова дата за нашата история", сподели Симеон Сакскобургготски.

Цар Борис ІІІ почина при неизяснени обстоятелства в разгара на Втората световна война /1939-1945/. Той умира неочаквано след кратко боледуване на 28 август 1943, скоро след като се връща от посещение при Адолф Хитлер, с когото води тежки преговори. Слухове твърдят, че е отровен по нареждане на фюрера, но убедителни доказателства така и не са намерени до ден-днешен.

"Толкова години се опитваме да стигнем до нещо. Аз като син се опитвах да разбера какво се е случило, защото цар Борис ІІІ почина на 49-годишна възраст и беше твърде здрав, за да почине... Но няма никакви доказателства и не може да се спекулира", заяви бившият премиер.

Той припомни, че е направил обстойни проверки на архивите и в Германия, и във Великобритания, и в САЩ, а също така е помолил някои свои познати да проверят и архивите в Москва. "Но така и не се намери нищо, което да може да даде почва за сериозни предположения", добави Симеон Сакскобургготски.

Неочакваната смърт на цар Борис ІІІ в края на август 1943 г. е удар за Третото българско царство. За уважението, с което се е ползвал монархът свидетелстват кинопрегледите от онези години. Те показват стотиците хиляди хора, които се редят на дълги опашки, за да отдадат последна почит на своя суверен. След няколко дневно поклонение в храм-паметника "Свети Александър Невски", на 5 септември траурното шествие достига до Рилския манастир, където цар Борис ІІІ е погребан в манастирската църква. През 1946 г. неговите останки са ексхумирани и препогребани в малък параклис в парка на двореца "Врана", който впоследствие е унищожен. Днес е запазено единствено сърцето на монарха, което е положено във възстановения гроб в Рилската обител.