За първи път българче спечели Гран при на международния конкурс за изпълнители „Славянски базар“ в Беларус и това е русенското момиче Пресияна Димитрова.
България участва във фестивала от 1993 година, но досега не сме имали такъв голям успех, коментира за „Утро“ Николай Текелиев, представител на „Славянски базар“ за България.
В този грандиозен празник на изкуствата в продължение на шест дни на сцената се редували Ал Бано и звездите на съвременната руска музика. Това е най-сериозният детски конкурс в Европа и Пресияна бе определена от пресата като „големият удар с мощен, дълбок и огромен глас“, допълни още Текелиев.
Самата Преси е ученичка на вокалната педагожка и създателка на звезди Аделина Колева и всяка седмица семейството пътува на уроци до Горна Оряховица. Резултатите са налице - преди конкурса в Беларус Пресияна взе Гран при на фестивала „Златни искри“ във Варна, а по-голямата й сестра Мирела се класира на първо място във възрастовата си категория.
Пред публиката на „Славянски базар“ талантливото русенче представи песните „Вяра“ на Дани Милев и изключително сложното „Адажио“ на Лара Фабиан.