Няма към момента сериозна заплаха за финансовото състояние на банковата система като цяло, заяви финансовият министър Петър Чобанов.

Чобанов съобщи, че Министерството на финансите проиграва сценарии какво ще се случи, след като се намали концентрацията на парите на държавните дружества в няколко банки и как това ще се отрази на банковата система. Могат да се намерят начини този проблем да бъде решен без това да застраши сериозно стабилността на системата, убеден е министърът.

"Не смятам, че това ще разклати сериозно финансовото състояние на Корпоративна търговска банка и те предполагам вече работят и вземат мерки по отношение на управлението на своята ликвидност", коментира той. От министерството ще искат информация и от държавните предприятия как според тях разместването на средства ще се отрази на дейността им.

Чобанов обясни, че вече е изискал информация какво се случва към края на юни с парите на държавните дружества, но още няма официален доклад. Това, което към момента е идеята е да съберем информацията как стоят нещата към края на юни и своевременно това да се оповести, обясни той.

В първите 12 дни на юли върнахме по-ускорено ДДС за 454 милиона, включително този път помислихме и за малките фирми и на 1 215 малки фирми върнахме 60 милиона лева, което за тях си е сериозен източник на финансов ресурс, съобщи финансовият министър.

Реално ние трябва да се замислим защо въобще боравим с понятия като "просрочено ДДС" и как да намалим това просрочено ДДС и как да не се стига до там. Данните, които изнесохме за 25 милиона лева платени лихви поради просроченото ДДС през миналата година и 12 милиона лева дължими лихви само за първите пет месеца на тази година, също са достатъчно тревожни. Употребяваше се преди време терминът, че това е евтино финансиране на бюджета, но се оказва, че не е толкова евтино, защото лихвата е сериозна, коментира той.

На въпрос МФ пише ли закон за ипотечните кредити, министърът отговори : "Доколкото знам това е идея на депутати, в Министерството на финансите не пишем такъв закон. Какво ще се случи предстои да видим и зависи от волята на народните представители. Ако ни поканят в разговорите ще участваме и ще формираме позиция, към момента не сме част от тези разговори".