Резюме с 12 проекта, които се разработват между България и Виетнам, бе представено по време на официалните срещи на министър-председателя Пламен Орешарски и придружаващата го делегация с виетнамските им колеги.

В напреднал стадий са проекти в областта на обработката на масла, ядрената енергетика, електронните технологии и образованието.

“Склонни сме да подкрепим всички проекти, които биха могли да се реализират между двете страни,” заяви премиерът след срещата си с председателя на Националното събрание на Виетнам Нгуен Шин Хунг. “Между тях има няколко, които са виетнамски инвестиции в България - два по-скоро. Останалите са български инвестиции във Виетнам или партньорства с Виетнам.”

На въпрос на Дарик радио кои от 12-те проекта са най-важни, Пламен Орешарски отговори: “Може би в най-напредналата фаза е проектът на “Приста Ойл” за изграждане на рециклиращи мощности за обработка на масла. Също в напреднал стадий е проектът на “Риск Инженеринг”, пред подписване на договор са, за консултанти на виетнамското правителство за проектираната ядрена мощност. Има проекти, свързани с електронните технологии. Има проекти в сферата на образованието за българско ноу-хау за образователната система във Виетнам и виетнамски проекти за прокарване на път за виетнамски контейнери към Европа.”

Официалната програма на българската делегация в Ханой включи още срещи с генералния секретар на комунистическата партия Нгуен Фу Чонг, с президента Чьонг Тан Шанг и министър-председателя Нгуен Тан Зунг.

Рано сутринта церемонията по поднасяне на венец на мавзолея на Хо Ши Мин беше отменена заради проливен дъжд.

Утре Пламен Орешарски заминава за Дананг, където ще бъде открит българо-виетнамски бизнес форум.