Истинска еклектика на религиозни символи и битовизъм превзе пространството около манастира „Св.Марина“ в деня, в който стотици християни дойдоха да се поклонят на светицата и да отдадат почитта си към чудодейната й сила.
Ако търговците на кебапчета, сладкиши и дребни радости за народа са традиционна част от пейзажа за всеки събор, то учудващо за всички беше, че на тарабата със свещи бяха подредени купчинки с румънски и български вощеници. Хората негодуваха, че румънските свещи са значително по-меки и още докато се запалят, се изкривяват и угасват. Няма как да е иначе при тази жега, обясняваха търговците.
Оказа се, че румънската доставка е подарена на митрополията, но тя продаваше всяка свещичка с надпис „Архиепископия Букурещ“ по 50 стотинки. Българските свещи бяха по-големи, по-скъпи и, разбира се, не се предпочитаха от хората.
На метри от православните символи търговци пък бяха подредили емблематичните за съседна Турция сини очи - назар бонджук, или по-известни като „Окото на Аллах“ талисмани за предпазване от уроки.
Както се казва, за всеки по някаква дребна радост и спомен от деня на светицата.