Да обера банка за мен беше детска игра. Това призна пред TV7 Стефан Чолаков, обявен за най-младия банков обирджия в света от списание "Таймс". Мъжът се върна 17 години назад, когато на 31 май 1997 г. успява да източи 181 млн. неденоминирани лева от българска банка, без да има пряко участие в цялата схема.

Преди 17 години бях самонадеян глупак, който допусна грешката да обере банка, разсъждава Стефан. За да извърши удара си, той използва пропуски в организацията на работа в банката. Чрез момче и момиче, които дори не го познават пряко, Стефан се сдобива с огромната сума, представляваща 980 кг пачки.

Пренесоха парите в чували до един апартамент в София, аз пътувах след колите и наблюдавах целия процес. Бях капарирал бизнес в Канада и щях да избягам от България.

Бях подготвил всички документи, за да изнеса парите. Пресякох нелегално границата през Кулата и трябваше от Атина да си купя билет за САЩ, разказва Стефан.

Оказва се, че докато той е в южната ни съседка, баща му прочита за обира и се сеща за един техен разговор от преди 1,5 година, в който Стефан му начертава няколко схеми за източване на банки. Мъжът се обажда в полицията и на практика предава собствения си син.

След като във вестник прочита, че е задържана главната касиерка на банката, която няма нищо общо с обира, Стефан взема решение да се предаде.

Обадих се вкъщи и помолих да говоря с полицаите, като признах, че задържаните нямат нищо общо. Баща ми взе телефона и ме убеди да се предам, след което отново пресякох нелегално границата, прибрах се и се предадох, разказва Стефан.

Той получава присъда от 4 г. и 10 месеца затвор, а след това започва да се занимава с консултации по банкова сигурност.

Това е урок, който ми струваше скъпо и осъзнах каква глупост съм направил. Сега мога да посъветвам хората да не използват никакви електронни банкови услуги. Колкото по-лесни са банковите услуги, толкова по-уязвима е банковата система, категоричен е Стефан.

Най-младият банков обирджия сподели, че в момента се подготвя филмова екранизация на историята му. С мен се свързаха едни момчета от НАТФИЗ, започнаха да пишат сценарий. Аз ще бъда консултант, не мога да участвам, защото тогава все пак съм бил с 20 години по-млад. Мисля, че Явор Бахаров може би ще изиграе добре този персонаж, казва с усмивка Стефан.