Пшеницата от новата реколта е с по-ниско качество от миналогодишната, затова и цените падат под европейските. Седмица преди края на жътвата се отбелязва, че пшеницата е с ниско хектолитрово число и слаби хлебопекарни качества. Това означава, че реколтата основно ще се изнася за фураж, смятат производители. Ако цените останат на тези нива, в бранша масово няма да отчетат печалба, дори ще има стопани, които ще продават на загуба.
Във Франция днешните котировки на хлебното зърно са 196 евро (380 лв.) за тон, докато на пристанището във Варна търговците предлагат 300 лв. На места в страната се сключват сделки и за 320 лв. за тон, но те са само за качествено зърно. Пшеницата на борсата в Будапеща се търгува при цена 307 лв./т, като ценовият спад спрямо старата реколта е 24%, а котировката на фуражната е 289 лв./т. Подобна е и ситуацията на борсата в Чикаго, където намалението на цената на пшеницата достигна 23% (от 305,39 на 249,7 USD/т).
Миналата година по това време житото се изкупуваше масово, като само месец след жътвата бяха изнесени 1 млн. т пшеница. Трудно върви търговията и с рапица. Докато през минали години тон от енергийната култура се продаваше по 900 лв., тази година цените се движат между 650 и 700 лв.
Отчасти стопаните ще компенсират загубите си с царевицата и слънчогледа, чиито посеви на този етап се развиват добре. На борсите ценитe на маслодайното семе се понижават, но при царевицата има покачване.