Асоциацията на дунавските общини /АДО/ настоява държавата да отпусне допълнителни средства за борба с комарите и за догодина. По този повод нейният председател, кметът Пламен Стоилов, потърси вчера подкрепата на новия областен управител Венцислав Калчев и русенските депутати.
В писмо до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане кметовете от АДО искат да се разшири държавната помощ, като се включат и общините, които се намират по крайбрежията на вътрешните реки - Янтра, Искър, Росица, Русенски Лом и Вит. Това ще направи по-ефикасна борбата с жилещата напаст. Кметът коментира още, че е по-добре субсидията да се предоставя на общините както досега, вместо на областните управи, защото това забавя процедурите и координацията. За тази година са отпуснати 55 000 лева.
Кметът Пламен Стоилов потърси съдействие и за две законодателни инициативи, които се подкрепят от АДО и Националното сдружение на общините в България. Едната е за промяна в статута на заливните дунавски зони в Закона за водите. Ние искаме тези територии да минат под контрола на областните управители, а те да ги предоставят на кметовете за управление, обясни Стоилов. Целта е да се развържат ръцете на местната власт, защото сега там нямаме право да правим нищо. Русенци се възмущават, че на Дунава няма плаж например, но не можем да го направим, докато територията се води заливна зона, коментира още той.
Втората законодателна стъпка е за изменение в ЗУТ, което да позволи на общините да решат проблемите с частните исторически сгради, които се рушат. Кметовете предлагат те да ги ремонтират, но имотите да минават под тяхно управление, докато собственците им не издължат направените разходи.
Ще направя необходимото да поставя тези теми за разглеждане в правната и регионалната комисия, на които съм член, обеща депутатът от управляващата партия Екатерина Заякова. Рамо ще даде и съпартиецът й Добрин Данев, който е в комисията по екология.