С изключително вълнение, тържественост и почит бе посрещнат новият Русенски митрополит Наум, избран според всички канони на църквата и утвърден от Светия синод. Да присъстват на този празничен за епархията момент пристигнаха гости от Румъния, Турция и Гърция -  духовни братя на новоизбрания владика, които засвидетелстваха уважението и радостта си от избора му на високия пост.
В късния следобед на съботния ден владиката пристигна пред сградата на Общината, като неговият автомобил бе ескортиран от полицейски служители. Митрополитът бе очакван от областния управител Венцислав Калчев, председателя на ОбС Васил Пенчев, кмета Пламен Стоилов и ректора на университета проф.Христо Белоев. Четиримата светски мъже не скриха вълнението си и въпреки студеното и ветровито време, бяха в протоколни официални костюми. След първите поздрави с ръкостискания, новият владика Наум бе поздравен и от деца, изучаващи религия в СОУ „Васил Левски“, които го посрещнаха с хляб и сол и цветя. Духовници сложиха на раменете му червена плащеница, а протосингелът на митрополията архимандрит Виктор Мутафов му предаде митрополитския жезъл.
Под звуците на тържествен марш, изпълнен от Духовия оркестър, литийното шествие се отправи към площада пред катедралния храм „Св.Троица“, където владиката постави сам короната на главата си като символ на доброволното поемане на дълга към паството му. Свидетели на този момент бяха и всички русенски свещеници, облечени в празничните си облекла. Знаем, че е добър човек и отличен администратор, който предпочита сам да създава мнението си за хората, коментираха духовници.
В храм „Св.Троица“ архимандрит Дионисий прочете посланието на патриарх Неофит и Светия синод, в което главата на православната църква призовава християните от епархията да дадат на новия митрополит „синовна любов, преданост, почитание, уважение и послушание“. Архимандрит Виктор приветства владиката и го сравни с орач, чиято задача е да бразди угарите на народната душа.
В първото си слово като Русенски митрополит Наум отново припомни делата на предшествениците си и почти като клетва заяви „от днешния ден и с първата моя служба в този свят храм поемам обязаностите на епархийски митрополит на Русенската епархия, за да отдам всичките си сили и опит за доброто и преуспяването на всечестния клир и Божия народ в русенския диоцез“. Той не пропусна да отбележи и любовта, която народът има към предшественика му Неофит.
Карта на епархията, нарисувана от художника Оги Балканджиев върху ръчно изработена хартия, беше поднесена като дар на митрополита от областния управител. А кметът Стоилов му подари статуетка на покровителя на Русе свети Георги и го увери, че винаги може да разчита на съдействието и подкрепата на общинската власт.
На тържествената церемония в храма „Св.Троица“ дойдоха и представителите на римокатолическата и арменската апостолическа църква. Като епископ и равен по сан с владиката Наум, монсеньор Петко Христов отправи поздравленията си и пожела на духовния пастир  народна любов и свещеническо послушание. Нашият подарък за вас са нашите молитви, каза епископът на Никополска епархия.
Първата си тържествена служба новият владика отслужи сутринта в неделя. В нея взеха участие и гостуващите духовници от Гърция и Румъния. След службата владиката се поклони пред гробовете на предишните митрополити в „Света Троица“, а на обед посрещна гости в новия си дом.