Все повече млади мъже, които държат на външността си, се подлагат на разкрасителни процедури и пристъпват към услугите на пластичните хирурзи, стана ясно след проведения в Русе форум на специалистите по естетика.
Но пластичната хирургия не е само за красота, лекуваме и много аномалии, акцентира проф.Юрий Анастасов, ръководител на отделението по пластична и краниофациална хирургия в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Самият той е оперирал над 3000 деца с лицеви аномалии от 1990 г. насам, като повечето интервенции представляват истинско медицинско творчество, твърдят негови колеги. Професорът е председател на Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия и бе основен лектор на форума в Русе.
Избрахме да дойдем тук заради нашите приятели от МБАЛ „Медика“, с които ще имаме още общи проекти занапред, подсказа проф. Анастасов. Освен него лекции изнесоха доц.Роман Романски, национален консултант по пластично-възстановителна и естетична хирургия, доц.Димитър Евстатиев, д-р Николай Георгиев и др. Русенските специалисти д-р Станимир Георгиев и д-р Живко Димитров също участваха в дискусиите и представиха свой опит в пластиката.
Според хирурзите най-големи неприятности имат вследствие на поставянето на хидрогел в бюста отпреди години. Изключително много лоши последици имало и от силиконовите инжекции. В света не се прави естетична хирургия на лица под 18 години, но все по-трудно може да се докаже кое е естетика и кое медицинска нужда, коментира още проф. Анастасов по повод странните подаръци на родители за баловете на дъщерите им.