Безпомощните възрастни хора продължават да са любима цел не само за телефонните измамници, но и за униформени служители на мобилни оператори, опитващи се с нечистоплътни тактики да си осигурят месечни бонуси. За пореден такъв случай разказа в редакцията 85-годишният Георги Димитров, който без да се усети станал абонат на „Виваком“ по два абонаментни плана за по 2 години.
В края на юни пенсионерът отишъл до офиса на „Виваком“ на „Борисова“ 122, за да зареди предплатените карти за оператора - неговата и на съпругата му. Двамата ползвали телефоните само когато ходели до болницата и с 10 лева изкарвали по 6 месеца. Любезните служители в офиса Дилян Стефанов и Александър Крачунов го убедили, че ще му бъде много по-изгодно да плаща не 10, а 5,80 лева, като при това дори ще му подарят два телефонни апарата. Възрастният човек с радост се съгласил и подписал два договора - за него и за бабата, за по две години.
„Не виждам и не чувам добре, не разбрах какво подписвам“, уверява Димитров. Чак на другия ден вкъщи  видял с лупата, която използва за четене, че ще трябва да плаща по 5,80 лева такса всеки месец за всеки номер. И така за две години вместо 30-40 лева както досега, семейството ще трябва да отдели от пенсийките си поне 278,40 лева.
Възрастният човек отишъл веднага в офиса и поискал договора да се прекрати, но служителите на два пъти го отпращали без никакви обяснения. Тактиката на разтакаване продължи и когато Димитров се върна там за трети път с журналист от „Утро“. Служителят на „Виваком“ първо се опита да убеди и нас да дойдем пак другата седмица, като през това време „щял да пита някого“. После прие с видимо неудоволствие настояването ни да подадем писмена молба за прекратяване на договора и половин час търси необходимия формуляр, какъвто така и не се намери. След като му издиктувахме молба в свободен текст, се разбра, че офисът не дава входящ номер за такива документи и не е ясно как човек може да докаже, че изобщо е подал някаква жалба. Уверил се, че няма да си тръгнем, накрая се съгласи да подпише, че е приел документа.
Надеждите ни бяха, че компанията ще се смили над безпомощния възрастен човек, но... явно не само Москва не вярва на сълзи, както разказваше един стар съветски филм, а и новите български телекоми. С писмо, подписано от супервайзор „Обслужване на клиенти“ Мария Димитрова, на пенсионера твърдо се отказва прекратяване на договора, без той да заплати всички оставащи до края на срока такси. Формално „Виваком“ е в правото си, тъй като законният седемдневен срок, в който всеки нов клиент може да се откаже от договора си, не важи, ако заедно с него е получено и някакво устройство при преференциални условия. В случая дадените на дядото два телефона. При това положение договорът влиза в сила веднага след подписването му.
Законният лов на пенсионери не е патент на „Виваком“ и се прилага и от другите мобилни оператори. Както споделят с половин уста служители на телекомите, на всички тях се поставят трудно изпълними цели за набиране определен брой нови клиенти и възнаграждението им зависи пряко от това дали такива има или не. Ако пък служител приеме отказ от договор, дори той да е съвсем законен, има санкции. Затова всяко ходене в офис на мобилен оператор по такъв повод се превръща в ходене по мъките, тъй като всеки работещ там е заинтересован да отложи колкото може нещата с надеждата следващият път „проблемният“ клиент да попадне на някой негов колега.