Скандално известният от началото на 90-те години депутат от СДС Маргарит Мицев внезапно възкръсна. Народният избраник в 36-ия парламент навремето се прочу с историята, че бил спестил към 3 милиона тогавашни лева от закуски. Докато другите приватизирали, той не закусвал, за да къта пари, и така забогатял. Пред вестник “ШОУ” ексдепутатът разказва любопитни подробности около тази история, както и случки с известни личности.

- В предварителния ни разговор ми споделихте, че срещу вас се е изляла голяма злоба - в какво се изразяваше тя?
- Ами как в какво?! Набедиха ме! Даже и покойният Тамбуев беше написал цяла статия “Рушители на съвременна България” и аз там бях едва ли не като едно от най-главните действащи лица!...

- И все пак всичко това е заради оная история със закуските?
- Аз не знам защо български интелектуалци се връзват на такива неща! Аз не виня хората. Те четат това, което им се показва, но за мен журналистите са тези, които са били едни от интелектуалците в нашата история и

не мога да им се начудя на глупостта и на тъпоумието

или по-точно - в пошлото насаждане на злоба у хората. Първо, всеки нормален човек не би приел за вярно, че три милиона лева могат да се спестят, при положение че тогава, за да закуси човек добре, струваше 20 лева. А като се раздели 3 милиона на 20 лева, се получаваше 150 хиляди дни. И, елементарно, като се раздели с електронноизчислителна машинка,

ще се получат 410 години!

Е, това никой ли не му направи сметка?

Второ, когато ги казах тези думи, те бяха примерен тест за интелекта на мнозинството от журналистите. Защото се оказа, че те не са чели Станислав Стратиев, който в един свой разказ за първи път казва: “Аз спестих от закуски”. И както се казва в един виц, където попитали Радио Ереван защо Владимир Живков обикаля света с Людмила и откъде има пари, и радиото отговорило: Защото той не закусва в голямото междучасие. И Станислав Стратиев взима повод от този виц и го вкарва в своя разказ.

- И вие имате особено чувство за хумор...
- Леля ми Милена Крапчева, дъщеря на Данаил Крапчев, когато е чула, че това се тиражира, се е обадила на мама и й е казала: “Тине, Маргарит направи нещо, което не трябваше да прави. Той има чувство за хумор, а знаеш ли българският народ няма чувство за хумор. Нашето чувство за хумор е повечето подигравчии”.

- И все пак, припомнете ми за какво беше тази закачка?
- Това беше заради моята увереност, защото аз целенасочено работих по разкриването на цялата истина по неправилното управление на българската икономика преди десети ноември и че един от най-големите виновници за това е Андрей Луканов. Може би това е една от причините, а другата е, че в тогава зараждащото се и още трудно задкулисие, на някой му е било неудобно Маргарит Мицев да набира скорост и да се утвърждава като лице на монархистите в България. Защото хората ме свързват и с това - аз бях председател на една монархическа партия “Конституционен съюз” в коалицията на СДС. И явно съм бил неудобен за последващи политически проекти.

- Не мога да не ви попитам какво ви свързва с Негово величество Симеон Сакскобургготски ?
- Много е елементарно - спомените на баба, спомените на приятелките на баба. Баба ми се казваше Надежда. Тя е дъщеря на офицер, който е роден 100 години преди мен. Баща й е роден през 1856 г., бил е офицер, служил е в Казанлъшкия полк, а най-големият брат на баба ми също е бил офицер, той е убит при град Прилеп през 1917 г.

- Да, но сега се говори, че сте почти дясната ръка на царя...?
- Не, това не е вярно!

Той си има достатъчно веща помощница, която не се нуждае от повече коментар

- Вие отдавна не сте член на НДСВ, какъв ви е мотивът?
- Аз съм бил канен отново да стана член на НДСВ, но това не се случи вече от осем години насам. Канила ме е и Анелия Атанасова, но просто не искам да се включвам в политиката.

- Я кажете, как така при вас се появиха Илияна Раева и Асен Ошанов?
- Първо да започнем така. Когато бях принуден да отида в българската политическа система, това ме караше да предлагам нови лица. Не само аз, но и Росен Минев от Русе, Величко Тодоров от Плевен, който междувременно беше убит през 1995 г....

- Как така убит? Знае ли се извършителят?
- Не. Но аз догадки не мога да правя. Но той беше председател на монархическия съюз.

И да си дойдем на думата. Г-н Ошанов аз си го спомням като юрист, който участваше в първите предавания на Кеворк Кеворкян. Ошанов беше юрист от системата на МВР.

Илияна Раева няма да я характеризирам, но тя също малко или много е национален капитал. Защото ние с вас сигурно сме се просълзявали, когато сме гледали на световните подиуми нея и Лили Игнатова, и Анелия Раленкова, и Бианка Панова, и ред други наши знаменитости. Илияна Раева е човек с особено чувство за справедливост и може би е била привлечена от това, че след последния конгрес на НДСВ, когато Антония Първанова стана председател на движението, беше направена политическата платформа НЕОС /”Национално единство за обществена справедливост”/ и може би изостреното й чувство за справедливост я е накарало да се включи в това движение. Между другото, още като студентка във ВИФ Раева е била изключена още преди 10 ноември заради волнодумство. Така че аз смятам, че Илияна Раева е дошла в НЕОС, тъй като смята, че в нашето движение има обществена справедливост и сигурност.